Guvernul INTERZICE aplicarea Amenzilor pentru neplata facturilor. Vor fi alocate 292,4 milioane de lei pentru compensarea diferenței de tarif la gazele naturale

𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐯𝐚 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚 𝟐𝟗𝟐,𝟒 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐚𝐫𝐢𝐟𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐚𝐳𝐞𝐥𝐞 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐜𝐚̆. Totodată se interzice aplicării penalităților, dobânzilor de întârziere precum și altor sancțiuni pecuniare consumatorilor, în cazul neachitării consumului de gaze naturale în termenele indicate în contract sau în factura de plată.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a prezidat Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), în cadrul căreia s-a decis alocarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale a 292,4 milioane de lei, din Fondul de Rezervă al Guvernului. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru efectuarea plăților în avans a compensării diferenței de preț în urma majorării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și consumul energiei termice acordate consumatorilor casnici.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va efectua plata în avans în sumă de 266 960 000,0 lei către S.A. „Termoelectrica” și în valoare de 25 385 780,0 lei pentru S.A. „CET-Nord” a compensațiilor acordate consumatorilor casnici pentru perioada februarie – martie 2022.

Potrivit dispoziției CSE, S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” vor raporta lunar mărimea compensațiilor efective acordate consumatorilor casnici, iar în cazul în care suma avansului va depăși suma compensațiilor acordate și raportate pentru lunile februarie-martie 2022, întreprinderile vor restitui soldul către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În cazul în care suma avansului va fi mai mică decât suma compensațiilor, diferența va fi plătită de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Membrii CSE au decis ca și consumatorii deserviți de către furnizorii cărora nu le-au fost impuse obligațiile de serviciu public și operatorii sistemelor de distribuție închise să beneficieze de compensații acordate de Guvern. De asemenea, în lista beneficiarilor vor fi incluși consumatorii casnici din cămine și blocuri de locuit gestionate de instituții bugetare, conform acelorași prevederi legale care se aplică consumatorilor casnici din asociațiile de locatari.

O altă decizie importantă se referă la interzicerea aplicării penalităților, dobânzilor de întârziere precum și altor sancțiuni pecuniare consumatorilor, în cazul neachitării consumului de gaze naturale în termenele indicate în contract sau în factura de plată.

Tot astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat transmiterea de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne către S.A. „Termoelectrica” a cantității de 16 295 tone păcură acordată în calitate de ajutor umanitar Republicii Moldova de către România. S.A. „Termoelectrica” va utiliza stocul de păcură eliberată cu titlu de deblocare, conform Hotărârii Guvernului nr.282/2021 cu privire la eliberarea păcurii din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice și termice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*