Guvernul preia controlul asupra zăcămintelor de gaze și țiței din Moldova, după ce au fost exploatate de două companii

Guvernul preia controlul asupra zăcămintelor de gaze și țiței din Moldova, după ce au fost exploatate de  două companii

Guvernul preia controlul asupra zăcămintelor de gaze și țiței din Moldova

Chișinău, 13 decembrie 2023 – Guvernul Republicii Moldova a anunțat astăzi inițierea procesului de preluare a controlului asupra infrastructurii și zăcămintelor de gaze din Victorovca, raionul Cantemir, și de țiței de la Văleni, raionul Cahul.

Această decizie vine în urma expirării licenței de exploatare a zăcămintelor naturale oferite inițial, în 1995, companiei „Redeco” LTD din SUA și preluate ulterior, în 2007, de S.R.L. „Valiexchimp”.

Concomitent, evaluarea performanțelor acestor companii a scos la iveală mai multe probleme majore, care indică o administrare defectuoasă și o abordare nesustenabilă în gestionarea resurselor naționale.

„Este esențial să recunoaștem că aceste resurse aparțin statului, iar eforturile noastre vor fi concentrate pe asigurarea unei exploatări eficiente, cu un accent puternic pe minimizarea impactului asupra mediului și maximizarea profitului național”, a menționat directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.

Prin urmare, Guvernul transmite responsabilitățile directe pentru gestionarea acestor resurse către Agenția Proprietății Publice. În aceeași ordine, se intervine cu un proiect de modificare a legii, astfel încât să se acorde dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane către Întreprinderea de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”.

Preluarea controlului asupra zăcămintelor de gaze și țiței din Moldova reprezintă o decizie importantă, care are potențialul de a contribui la dezvoltarea economică a țării. În același timp, aceasta este o măsură necesară pentru a asigura o exploatare responsabilă și durabilă a acestor resurse naturale.

Impactul deciziei Guvernului

Preluarea controlului asupra zăcămintelor de gaze și țiței din Moldova are potențialul de a genera următoarele efecte pozitive:

  • Creșterea producției de gaze naturale și țiței, ceea ce ar putea duce la reducerea importurilor de energie și la creșterea securității energetice a țării;
  • Crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic;
  • Îmbunătățirea situației financiare a statului, prin obținerea de venituri din exploatarea acestor resurse;
  • Protejarea mediului, prin adoptarea unor măsuri de exploatare durabilă a zăcămintelor.

Cu toate acestea, există și unele riscuri asociate acestei decizii, cum ar fi:

  • Costurile ridicate de investiții necesare pentru reabilitarea infrastructurii existente;
  • Lipsa de experiență a statului în gestionarea zăcămintelor de gaze și țiței;
  • Riscul de corupție și de abuzuri.

Urmărirea deciziei Guvernului

Urmărirea deciziei Guvernului de preluare a controlului asupra zăcămintelor de gaze și țiței din Moldova va fi esențială pentru a evalua impactul acesteia asupra economiei țării și asupra mediului.

Este important ca Guvernul să ia măsurile necesare pentru a asigura o exploatare eficientă și durabilă a acestor resurse naturale, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Potrivit datelor oficiale, zăcămintele de gaze din Victorovca au o rezervă estimată de 1,5 miliarde de metri cubi, iar cele de țiței de la Văleni au o rezervă estimată de 10 milioane de tone.

Urmărește-ne pe Facebook! Susţinene cu „Like” şi „Share„!

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *