România ajută R. Moldova, vom achiziționa energie electrică la un preț mai mic decât cel de pe piață

Sângele apă nu se face! Guvernul de la București a decis sa livreze energie electrică fraților care locuiesc între Prut și Nistru. 30% din consumul total v-a fi asigurat de România la un preț mai mic de cât cel de pe piață.

România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru țara noastră. În cel mai apropiat timp, vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh), datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României, în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova, a declarat veceprim-ministrul Andrei Spînu.

Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din țara vecină, Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă din luna martie curent.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.

Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și să reducem în continuare consumul de energie cât de mult putem.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*