Igor DODON, este cercetat de ANI sub aspectul de control al averilor şi intereselor personale şi aspectul privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor

Președintele PSRM, Igor Dodon este verificat de către ANI pentru că s-ar fi îmbogățit ilicit și încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Într-un Interviu pentru AGERPRES, președintele ANI, Rodica Antoci a venit cu câteva precizări despre ancheta ce-l vizează pe Igor Dodon.

Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până ce vinovăția va fi stabilită în conformitate cu legea. 

AGERPRES: Acţiunile dumneavoastră s-au îndreptat şi împotriva unui fost preşedinte al Republicii Moldova. În ce constau verificările?

Rodica Antoci: În privinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova (n.r.- Igor Dodon) sunt mai multe sesizări. Sunt sesizări şi sub aspectul de control al averilor şi intereselor personale, avem şi aspectul privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor. La momentul dat, ambele sunt în procedură de control la inspectorii de integritate şi aşteptăm soluţii şi deciziile lor pe aceste două aspecte.

AGERPRES: Cum este valorificat actul final al ANI? E contestat de cele mai multe ori?

Rodica Antoci: Bineînţeles. Marea majoritate, 90% din actele de constatare, cu constatarea încălcării regimului juridic, indiferent dacă este avere, dacă este conflict de interese, se contestă în instanţa de judecată. În viziunea mea, marea majoritate trag de timp, pentru că acel act de constatare produce anumite efecte, fie că este un control într-un dosar penal la Procuratură, fie că această persoană deja este introdusă într-un registru de interdicţii de a ocupa o funcţie publică o anumită perioadă de timp, fie acea persoană îşi pierde mandatul. Dacă mai avem şi avere, se merge pe confiscarea averii în instanţa de judecată, acele sume care au fost constatate cu diferenţă substanţială. Avem puţine decizii finale. Sperăm în viitorul apropiat, cu noua modificare a cadrului legal, să reuşim ca acest timp să nu mai fie tăiat şi să avem o finalitate mult mai clară, astfel încât munca depusă de inspectorii de integritate şi cele constatate cu adevărat să vină cu soluţii din partea instanţelor şi ulterior să demonstrăm acel indicator de performanţă per instituţie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*