Igor Dodon: În următoarele două săptămâni, Moldova și cetățenii săi vor fi copleșiți de criza energetică, cu o creștere exorbitantă a tarifelor și prețurilor la majoritatea mărfurilor și serviciilor.

Igor Dodon scrie despre posibile creșteri ale prețurilor și criză energetică cu care se pot confrunta cetățenii dacă guvernarea nu va lua măsurile necesare.

Igor Dodon: În următoarele două săptămâni, Moldova și cetățenii săi vor fi copleșiți de criza energetică, cu o creștere exorbitantă a tarifelor și prețurilor la majoritatea mărfurilor și serviciilor.

În luna ianuarie, preţul la gazele naturale se apropie de $650, ceea ce înseamnă de 1,5 ori mai mult decât în luna noiembrie 2021 şi de peste 5 ori mai mult decât acum un an ($123 în luna ianuarie 2021).

După ce tarifele la gazele naturale pentru populație au fost majorate în această toamnă de 2,5 ori şi după ce au fost cheltuite în mod nejustificat alte câteva miliarde de lei din mijloacele bugetare (următoarea guvernare va trebui încă să se clarifice cu aceste scheme şi fraude), în timpul apropiat se aşteaptă o majorare repetată a tarifelor la gazele naturale, iar pe lângă aceasta, la electricitate, căldură şi, în lanţ, la toate mărfurile şi serviciile.

Fondurile bugetare şi împrumuturile externe (credite FMI şi UE, pe care următoarele guverne şi generaţii vor trebui să le ramburseze) sunt investite nu în economie şi agricultură, în infrastructură şi construcţia drumurilor, în majorarea salariilor şi îndemnizaţiilor sociale, ci sunt îndreptate spre acoperirea greșelilor, aroganţei şi iresponsabilităţii guvernării actuale.

Conform rezultatelor din a doua jumătate a anului 2021, este vorba despre câteva miliarde de lei, iar în anul curent, neprofesionalismul actualei guvernări ne va costa peste zece miliarde de lei doar din sursele bugetare, şi aceasta, fără a lua în calcul pierderile şi pagubele sectorului real al economiei.

În loc să elaboreze programe și măsuri de sprijinire a mediului de afaceri și a populației, care al doilea an consecutiv se află în condiții dificile de luptă cu pandemia, și să sprijine oamenii prin implementarea înlesnirilor fiscale promise, de exemplu – cota zero la impozitul pe venitul reinvestit; în loc să ajute producătorii agricoli, să susţină business startup-urile pentru tinerii antreprenori… guvernarea cheltuie în mod nechibzuit resurse bugetare colosale pentru a-şi acoperi incompetenţa în gestionarea ţării.

Încercările jalnice ale unor şefi din guvernarea moldovenească de a transfera responsabilitatea pentru acest genocid social şi energetic către ”tendințele mondiale” nu pot servi drept justificare pe fundalul preţurilor mult mai mici la resursele energetice în astfel de ţări europene, precum Serbia, Ungaria, Germania şi alte ţări, care au reuşit să ajungă la un numitor comun cu Federaţia Rusă.

n cea de-a doua jumătate a anului 2021, conducerea Moldovei a ignorat arogant toate platformele şi posibilitățile reale de a stabili un dialog direct cu conducerea de vârf a Federaţiei Ruse. Iar în ultimele luni, au fost cel puţin şapte astfel de posibilități.

1 comentariu

  1. Asta tu tradatorule te duci la Moscova și bati cuie și al pupi in c…r pe puțin că să facă acest șantaj cu gazele naturale și altele . Tu trebuiești pus la un tribunal și să primești o vară așa făcea Vlad Țepeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*