Igor Grosu: Gazul a devenit deja un instrument de PRESIUNE POLITICĂ nu doar în raport cu R. Modova

Președintele parlamentului, Igor Grosu a oferit un interviu pentru Digi24 România, în care au discutat despre criza și șantajul aprovizionării cu gaz de către Rusia. Grosu a precizat că Moscova folosește gazul ca instrument de șantaj pentru a renunța la obiectivele geopolitice, pro europene.

Alexandru Rotaru: Bun. Libertatea energetică este un subiect extrem de sensibil la adresa Rep. Moldova. Întrebare care cumva planează în aer și pe care au atins-o unii experți de la Chișinău din ce am văzut. Este Republica Moldova supusă unui proces de șantaj din partea Rusiei cu mâna pe robinetul de gaze?

Igor Grosu: Eu pot să vă spun foarte clar că gazul a încetat a fi doar un produs comercial. Și gazul a devenit deja un instrument de presiune politică nu doar în raport cu Republica Moldova, cu toată Europa. Lucrul ăsta deja toată lumea îl înțelege.

Alexandru Rotaru: Deranjează Moscova ideile pro-europene de la Chișinău?

Igor Grosu: Și schimbarea de atitudine a Gazpromului care nu este o companie de capul ei.

Alexandru Rotaru: Din capul locului, e înțeles.

Igor Grosu: Exact. S-a schimbat odată cu noua guvernare de la Chișinău. După ce în iunie, iulie, anul trecut, Partidul Acțiune și Solidaritate au obținut un scor fără precedent, 63 de locuri în Parlament, atitudinea s-a schimbat. Și dacă altădată…

Alexandru Rotaru: Deci este un instrument de șantaj?

Igor Grosu: Evident. Lucru ăsta și ei îl știu și ei știu că noi îl știm.

Alexandru Rotaru: Pe surse de la Chișinău cum că Rep. Moldova ar putea beneficia de un tarif preferențial la gaze dacă s-ar renunța la unele idei geopolitice, să le numim. Aveți cunoștință de aceste lucruri, sunt adevărate aceste lucruri? Este presată Rep. Moldova să renunțe la proiectul pro-european?

Igor Grosu: Noi am spus de fiecare dată că integrarea europeană este obiectivul nostru. Și am rugat de fiecare dată să fie apreciată consecvența noastră. Mai mult decât atât, nu este decât vectorul pe care clasa politică de la Chișinău – sau majoritatea parlamentară – l-a ales. L-au ales cetățenii și nu la o diferență de câteva sutimi sau zecimi de voturi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*