Igor Grosu! Guvernul de fiecare dată v-a ajuta cetățenii. MoldovaGaz, deget de deget nu bate pentru a găsi soluții

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat într-un interviu pentru pentru Europa Liberă despre schimbarea atitudinii neprietenească a Gazpromului față de Republica Moldova, acționând și politic și amenințând cu întreruperea livrării de gaz, în cazul neachitării avansului pentru luna următoare. MoldovaGaz nu face absolut nimic pentru a susține cetățenii și să găsească soluții, execută doar ce dictează compania mumă, Gazprom.

Igor Grosu: Da, furnizorul principal… Cel care livrează, Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală, hai să zicem așa cum este, are un tratament mai special, nu așa de preferențial cum era până atunci, de aceea ne creează emoții în plus. Eu cred că e neprietenesc acest gest și am spus-o cu o altă ocazie, malul drept tot timpul și-a onorat factura, poate uneori cu mici întârzieri, dar noi onoram factura.

E o decizie până la urmă mai mult decât comercială, e o decizie politică, până la urmă, și noi, toată lumea cu gândire critică înțelege foarte bine lucrul acesta. Noi o să ne onorăm angajamentele, clauzele contractuale, guvernul o să vină de fiecare dată și o să ajute cetățenii – atenție! – nu Moldovagaz, care este compania Gazprom-ului și care, în opinia mea, deget de deget nu bate pentru a deveni mai vocală și împreună cu compania-mamă să găsească o soluție pentru perioada aceasta complicată în care ne aflăm noi, pentru că prețurile la gaze nu sunt normale, ele sunt anormale.

Guvernul, poate pentru unii a trecut neobservat, din octombrie până acum, guvernul a alocat 2, 3 și 6 miliarde de lei pentru a compensa prețul la gaze, căldură, pentru cetățenii din mediul rural care nu au acces la gaze. E nu zic că e suficient, dar eu zic în felul următor: haideți să ne aducem aminte de anul 2020 când a fost decis și declarat starea de urgență, Lockdown și multă lume a fost trimis acasă, au fost închise întreprinderile și instituțiile. Guvernul socialist un bănuț nu a dat pentru oamenii aceștia, pur și simplu i-a trimis acasă și le-a spus că trebuie să stați închiși în casă. Noi din puținul pe care îl avem, de unde avem, mai reușim să aducem din exterior, mai economisim, fiecare la locul lui. Am găsit și o să mai găsim bani pentru a ajuta în continuare oamenii, noi nu o să-i lăsăm.

Suntem afectați toți, nu numai Republica Moldova, toate țările, de o creștere a prețurilor la gaze, la carburanți, la materialele de construcție ș.a.m.d. Din păcate noi suntem importatori de toate aceste lucruri și aceasta inevitabil afectează prețurile. Noi ținem situația sub control. Drept urmare avem gaze. Înțeleg că datat de 20 a fiecărei luni, este o zi cu emoții. Cel care livrează, vorbim de Gazprom, începând cu anul trecut în raport cu guvernarea actuală are un tratament mai special, nu preferențial așa cum era până atunci. De aceea ne creează emoții în plus. Eu cred că acest fapt este neprietenesc. Malul drept mereu și-a onorat factura. A făcut-o întotdeauna la timp. E o decizie mai mult decât comercială, e o decizie politică și toată lumea cu gândire critică înțelege acest lucru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*