Igor Grosu: La ultimele două scrutine, cetățenii R. Moldova au dat un vot Puternic pentru parcursul European al ţării, fapt care implică o reformă amplă a statului, combaterea corupţiei şi crearea unei justiţii independente şi asigurarea supremaţiei Legii

Republica Moldova trece printr-o perioadă inedită şi complexă legată de situația regională. De 48 de zile, armata rusă atacă orașele și satele din țara vecină. Mii de oameni nevinovați au fost uciși, iar ultimele cifre arată că peste 11 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele, fugind de război, majoritatea fiind copii, femei, bătrâni.

Din 24 februarie, Republica Moldova se află în prima linie a suportului și asistenței oferită refugiaților ucraineni și acordă ajutor constant celor circa 100 de mii de refugiați care s-au stabilit în țara noastră, dintre care 80 de mii sunt găzduiți de către cetățenii noștri. Sunt mândru de solidaritatea de care cetățenii moldoveni dau dovadă în a susține ucrainenii aflați în nevoie.

Trecem prin perioade complicate cu mai multe crize, dar agenda noastră parlamentară rămâne neschimbată. Reformarea statului, lupta cu corupția și reforma justiției este prioritatea zero.

De aceea, în aceste momente dificile pentru țară, mai mult ca niciodată consensul la nivel politic este necesar.

Parlamentul European este instituția cu o vastă experiență în asigurarea unui dialog între partide în baza unei culturi parlamentare democratice. Disponibilitatea Parlamentului European de a ne sprijini în consolidarea acestui dialog ne onorează, lucru pentru care vă sunt recunoscător.

Astăzi, deși suntem într-un context regional complicat, reușim să lansăm dialogul Jean Monnet pentru Republica Moldova – un pas important pentru cooperarea noastră cu Parlamentul European. Și totodată, este un punct care a fost stabilit și în cadrul Memorandumului de cooperare dintre Parlamentul RM și Parlamentul European, pe care l-am semnat la Bruxelles la 29 noiembrie 2021.

Așa cum am declarat în cadrul discuțiilor, avem o agenda plină de reformare a statului, iar identificarea celor mai bune soluții pentru o guvernare mai bună şi eficientă, asupra aspectelor care pot contribui la sincronizarea eforturilor în sprijinirea cursului de dezvoltare a țării, ne-ar ajuta enorm.

La ultimele două scrutine, cetățenii Republicii Moldova au dat un vot puternic pentru parcursul European al ţării, fapt care implică o reformă amplă a statului, combaterea corupţiei şi crearea unei justiţii independente şi asigurarea supremaţiei Legii, relansarea unei economii sustenabile, capabile să asigure prosperitatea cetăţenilor şi întărirea capacităţilor administrative şi instituţionale pentru a implementa aquis-ul comunitar.
Pe această cale, îmi exprim speranța că opoziția parlamentară să dea curs eforturilor noastre, susținute la nivelul Parlamentului European, prin manifestarea unei maturități politice în atingerea unui consens atât de necesar pentru viitorul țării.

În pofida tuturor greutăților și crizelor, noi vom duce la capăt toate reformele. Noi vom construi un stat funcțional, cu instituții puternice. Acest deziderat îl vom reuși muncind alături de cetățenii noștri și cu ajutorul prietenilor din exterior.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*