Igor Grosu poate fi premier. Decretul Președintei Maia Sandu declarat constituțional de către Curtea Constituțională

Decretul de desemnarea a președintelui fracțiunei PAS, Igor Grosu la funcția de prim-ministru semnat de președinta Maia Sandu, a fost declarat constituțional. Igor Grosu a fost înaintat pe 16 martie 2020 de către președinta Republicii Moldova. Sesizarea se respinge. Se recunoaște constituțional decretul Președintelui Maia Sandu.

Președintele Curții Constituționale a citit decizia luată după câteva ore deliberări:
1. Se respinge sesizare depusă de către domnii Vasile Bolea, Grigori Novac, Alexandru Suholvschi și Vlad Bătrâncea deputați în parlamentul Republicii Moldova.

2. Se recunoaște constituțional Decretul președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, numărul 47 din 16 martie 2021, privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Intră în vigoarea la data adoptării și se publică în monitorul oficial al republicii Moldova.

În cauza dată, judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată.

Igor Grosu a scris pe o rețea de socializare că a luat act de decizia Curții Constituționale și în următoarele zile va merge să depună la Parlament echipa și programul de guvernare. Prioritatea viitorului guvern este scoaterea imediată a țării din criza sanitară și economică și curățarea instituțiilor statului.

PSRM a contestat pe 17 martie au atacat la Curtea Constituțională Decretul privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru de către președinta Maia Sandu.
Unul din motive invocat de către socialiști fiind ignorarea majorității formată în parlament, altfel șeful statului fiind obligat să desemneze candidatul înaintat de către majoritatea parlamentară.

Pe 16 martie 2020 Președinta Republicii Moldova a avut întrevederi cu reprezentații partidelor politice. Aceștia au discutat despre criza pandemică, politică și social economică.
La sfârșitul consultărilor Mariana Dureleșteanu a anunțat într-o postare pe facebook că renunța la nominalizarea la funcția de prim-ministru, fiind înaintată de către PSRM, Partidul Șor și grupul ”Pentru Moldova”

Atunci Maia Sandu a declarat: Am luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura la funcția de prim-ministru, având în vedere că nu există la moment un candidat care să fie susținut de o majoritate absolută formalizată, am decis să-l înaintez pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*