În Germania cumperi un bec de 7 lei, ia-i bonul și pleci. În Moldova ai nevoie de contabili facturi și corupția să dispară

Republica Moldova este unică printre vecinii săi, la fel și între statele mai dezvoltate și în curs de dezvoltare, în ceea ce privește nivelul de dificultate în efectuarea tranzacției de comerț cu amănuntul sau de mică valoarea în operațiunile B2B.

Spre exemplu, în Germania, dacă o companie trimite un angajat la magazin să cumpere un bec de 7 lei, cumpără becul, ia bonul fiscal și pleacă, ei sunt eligibili pentru rambursarea TVA și toată lumea își plătește taxele și impozitele. Nu există facturi fiscale, nici e-factură, și nu sunt necesare călătoriile inutile la contabilii cumpărătorului și vînzătorului pentru semnături și ștampile.

Nu există nici o diferențiere între o persoană juridică și o persoană fizică. Sistemul Republicii Moldovei este lent, birocratic și nu previne frauda – dimpotrivă, o menține. AIM susține reforma facturii fiscale, pentru că și-n Moldova să se poată face afaceri la fel de ușor ca și peste hotare! Scrie Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*