Încep dezbaterile strategie de reformare a administrației publice 2023 – 2030. Ce va alege Moldova, să fie organizată în raioane sau Județe?!

Încep dezbaterile strategie de reformare a administrației publice 2023 – 2030.  Ce va alege Moldova, să fie organizată în raioane sau Județe?!

În perioada 10 – 17 februarie Guvernul organizează dezbateri privind noua strategie de reformare a administrației publice pentru perioada 2023-2030, alături de reprezentanții Guvernului vor participa și reprezentanții Parlamentului și Cancelariei de Stat.

La dezbaterile organizate de Guvern sunt așteptați să participe primari, președinții de raioane, consilieri locali, raionali și municipali, funcționari publici, mediul de afaceri și alți actori interesați de implicare în reforma administrației publice.

Pe parcursul a celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, a fost organizată, sub aspect administrativ, în unități administrativ-teritoriale: Raioane (prezent) și 11 Județe (1998-2003).

Cancelaria de stat a publicat o hartă care înglobează de la 3 la 4 unități administrative raionale, care se vor întruni într-un singur oraș pentru a dezbate noua strategie de reformare a administrației publice pentru perioada 2023-2030.

Primele dezbateri vor avea pe data 10 februarie, vor avea loc 3 întâlniri regionale la:

• Telenești (reprezentanți ai raioanelor Telenești, Orhei, Rezina, Șoldănești)

• Căușeni (reprezentanți ai raioanelor Căușeni, Anenii Noi, Ștefan Vodă)

• Ungheni (Ungheni, Călărași, Nisporeni)

14 februarie:

• Cahul (reprezentanți ai raioanelor Cantemir, Taraclia și Cahul)

• Hîncești (reprezentanți ai raioanelor Cimișlia, Basarabeasca, Leova și Hîncești)

15 februarie reprezentanții din mun. Chișinău, Criuleni, Strășeni, Dubăsari și Ialoveni se vor întâlni la Palatul Republicii pentru consultări publice.

17 februarie:

• Bălți (reprezentanți ai raioanelor Fălești, Glodeni, Rîșcani, Sîngerei și mun. Bălți)

• Edineț (reprezentanți ai raioanelor Ocnița, Dondușeni, Briceni și Edineț)

• Soroca (reprezentanți ai raioanelor Drochia, Florești și Soroca)

[democracy id=”2″]

Pe site-ul regional de știri, news.ungheni.org a fost publicat un articol în care se propune dezvoltarea regiunii de Vest, prin includerea raioanelor Ungheni, Nisporeni, Călărași și Fălești într-o singură unitate administrativă. Mai multe detalii accesați aici.

Republica Moldova este organizată din punct de vedere administrativ în 896 unități administrativ
teritoriale (UAT) de nivelul I (sate, comune, orașe și municipii) și 35 unități administrativ-teritoriale (UAT)
de nivelul II (32 raioane, mun. Chișinău și Bălți, unitatea teritorială autonomă Găgăuzia), pentru o populație mai mică de 3 milioane de locuitori (2,9 milioane conform recensământului din 2014).

Populația Republicii Moldova este în continuă scădere. Rezultatele recensământului din 2014 arată că populația a atins 2,9 milioane locuitori, comparativ cu 3,5 milioane în urmă cu zece ani. Dintre aceștia, 329.108 locuiesc în străinătate, rămânând doar 2,58 milioane de utilizatori efectivi de servicii și contribuabili la bugetele locale.

Ceea ce caracterizează administrația publică locală de nivelul I este fragmentarea și numărul foarte
mare (aproape 90%) de UAT cu o populație redusă, sub 5000 locuitori, dimensiuni care nu permit nici
furnizarea eficientă a serviciilor, nici o capacitate fiscală și administrativă corespunzătoare. Numărul mediu de locuitori într-o unitate administrativ-teritorială este de 275342. Pentru fiecare 100.000 locuitori revin 36.3 UAT – o valoare mai mare decât în cele mai fragmentate țări europene

Partajează acest conținut:

1 Comment

  1. Este mai eficint ca raionul Leova sa fie in componența Cahuluului.

Lasă un răspuns