Ion Chicu o înțeapă pe Maia Sandu: Noi putem doar merge „la Peresecina”, pentru a evita o videoconferință la care participă și Putin…

Fostul premier Ion Chicu de pe vremea lui Dodon, Filip și Șor o înțeapă pe Maia Sandu și guvernarea pentru că nu publică negocierile cu GazProm, nu a participat în tele-conferința cu Putin.

La 30 septembrie 2021 a expirat Contractul de livrare a gazelor. Acest Contract a fost încheiat încă de pe timpurile Președintelui Voronin și a fost prelungit de fiecare dată.

Deci, începînd cu 1 octombrie 2021, Gazprom nu mai are nicio obligațiune, care ar reieși din Contractul expirat la 30 septembrie și este necesar de negociat și încheiat un alt Contract.

Autoritățile noastre nu divulgă în baza la ce înțelegere cu rușii primim noi gazul în octombrie, dar e cunoscut prețul – 790 dolari per mia de cubi.

După modul cum (nu) decurg negocierile pentru livrările de gaze pentru perioada următoare putem deduce, că și în lunile următoare prețul la intrare va fi ceva similar.

Tariful actual de livrare a gazelor consumatorilor este calculat dintr-un preț de import de 5 ori mai mic decât 790 dolari. Respectiv, Moldovagaz nu poate achita în aceste condiții livrările curente către Gazprom. Iar dacă nu achităm livrările curente, gaz în conductă nu avem. Chiar dacă avem contract…

Aceasta, e deja valabil pentru luna octombrie. Iată de ce trebuie „să fierbem un pahar cu apă, nu două…” Și aici nu-i nici un sarcasm și panică, cum încearcă să prezinte latrinele mediatice ale guvernării, dar e o încercare de a evita sistarea livrărilor de gaze pe motiv de neplată.

Deci, care este miza negocierilor noastre cu Gazprom? Noi vrem ca Gazprom să ne dea gaz mai ieftin ca cel de piață.

Ca să obții de la cineva (ruși, americani, nemți, etc) ceva la un preț mai mic decât prețul de piață, trebuie să cedezi ceva. Ce poate ceda Moldova Gazpromului (Rusiei)?

Nimic, din ce ne-ar permite ceilalți „parteneri”. Noi putem doar merge „la Peresecina”, pentru a evita o videoconferință la care participă și Putin…

Libertatea – costă, sclavia – sugrumă. A scris Chicu pe facebook.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*