Ion Sturza: „Găselnița” cu „îmbogățirea ilicită” bagă spaima în funcționarii moldoveni. De la mic la mare. De la consilieri locali până la foști conducători de țară.

E foarte simplu: debit – credit. E cu plus? La pârnaie!Nu mai trebuie de demonstrat mare lucru: ai luat, nu ai luat. Ai luat! A scris fostul premier, Ion Sturza.

Adevărul este că puțini foști și actuali cinovnici cu averii frumușele la vedere pot să le și justifice. Cartiere întregi de case cochete, herghelii de mașini scumpe aparțin nu, nu, oamenilor de afaceri! Aparțin foștilor și actualilor funcționari, politicieni, procurori, judecători, polițiști etc.

Mulți au tratat superficial, ca pe un fel de mișto, declarațiile de avere și interese – bani de la mătușa, Mercedes de 10 mii de lei… Hârtia rabdă totul. Ei, nu prea…Moldovenii nu sunt unici în acest sens. La acest troc legislativ au recurs mai muți. Cel mai renumit caz a fost cel al gangsterului Al Capone, judecat și condamnat pentru neplata impozitelor, și nu pentru asasinate, trafic și multe altele.

Problema Moldovei este că are foarte mulți „îmbogățiți ilicit”. Risc să spun că vorbim de o majoritate covârșitoare. Riscăm să nu avem hârtie pentru condamnări. Și cine le va face? Cât de imparțial se va proceda? Vedem deja multă „selecție”.

Mult mai înțelept ar fi să schimbăm puțin tactica. E nevoie de momentul „0”.

În primul rând, să anunțăm o amnistie a averilor care nu pot justificate cu declarația preventivă și documentată a valorii și plata unei taxe unice, să zicem de 10%.Cei care se simt cu musca pe căciulă, în urma analizei autorităților, trebuie să plece din sistem benevol într-un interval de timp determinat.

Alternativa – „băgați” în „îmbogățirea ilicită”. Cei „pocăiți” ar putea să-și continue activitatea cu condiția că, la prima abatere, pedeapsa se va dubla.

Războiul de uzură „cu toți” este un drum spre pierzanie. Nu vom obține dreptate socială și nici suport practic de la populație. Vezi cazul Orhei – Bălți.

P.S. Acest mecanism nu poate fi utilizat în cazuri de fraudă majoră, precum furtul miliardului, delapidări de la întreprinderi de stat și crimă organizată. Excepții pot fi mai multe.Sănătate și somn liniștit să aveți!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*