Ion Sturza: Maia Sandu nu și-a dorit să facă „politică mare”, Are un credo – Moldova să scape de sărăcie și să se dezvolte

Ion Sturza: Fenomenul Maia Sandu. Risc să mă transform în cel mai detestat dintre pământeni. Așa se întâmplă când susții un politician. Unul de succes. Paradox? Nu!

Succesul unor politici corecte este durerea și suferința contemporanilor și … admirația și recunoașterea urmașilor. Cui îi place să sufere chiar și de dragul unor lucruri făcute corect din punct de vedere strategic? Doar masochiștilor intelectuali și funcționali.

Dacă Maia Sandu va reuși, moldovenii de azi vor fi scoși din „pepeni”. Multi vor trebui să se lase de tabieturi și deprinderi – să nu fure, să nu înșele, să nu… Să muncească, să compătimească, să fie competitivi, să… Lucruri greu de închipuit astăzi!

Maia Sandu nu și-a dorit să facă „politică mare”! „Vai, of, ce bine ar fi să plec pe munte. M-am saturat. Nu mai am puteri”. A fost forțată să facă acest pas impusă de „fenomenul Maia Sandu”. Fenomen care de mult nu-i mai aparține.

Mi-o amintesc acum ceva ani, când venea la București pentru o conferință obscură sau la vecinii mei de la o ambasadă europeană. Timidă și aparent fără de vlagă, cu un rucsac mare în spate unde își stoca „ideile” – calculatorul. Nimeni din „oficiali” nu dorea să se întâlnească cu această doamnă. Toți erau „ancorați” la nobilul lui Plaha.

E mai iubită astăzi de Bucureștiul „oficial”? Nu. De ce ar fi? Este cel mai admirat lider străin în România. Dacă ar participa la alegerile prezidențiale, ar câștiga detașat. Dar asta la ei, românii din țară. În Moldova, lucrurile se pot schimba rapid.

Am întrebat-o în ce măsură contează pentru ea ratingul, popularitatea. Răspunsul a fost:

„Doar în măsura ca să-mi pot duce misiunea până la capăt. Misiunea de a scăpa Moldova de corupție”.Paradoxal, dar Maia Sandu nu are o ideologie, viziuni geostrategice, teorii politice.

Maia Sandu are un credo – Moldova ca să scape de sărăcie și să se dezvolte, trebuie să învinga corupția. Toate instrumentele sunt binevenite.

În acest sens, Maia Sandu este o „populistă” romantică și cu viziuni egalitariste. Dacă mă întrebați pe mine, este o misiune imposibilă. Dar…Maia Sandu face parte din tagma oamenilor care nu trebuie analizați cu „instrumentul”. Nu veți găsi multe lucruri care să vă placă sau să vă facă să vă simțiți confortabil. E dura si nu prea accepta compromisul.

Așa oameni trebuie urmați sau nu. Atât. Am simțit-o pe propria piele când am mers împreună pe munte – extrem de tenace și robustă. E umilitor pentru un mountaineer experimentat să vadă călcâiele cuiva mult în fața sa…

Risc să supăr multă lume, dar astăzi Maia Sandu este Președinte, Parlamentar, PM, Ministru de externe, Ministru al justiției. Mai departe – toată lista. Cât, cum? Vom vedea. Deocamdată îmi place, accept și susțin. Baftă, doamnă Președinte!

P.S. Pentru un Președinte, primul an de mandat este „intrarea în regat”. Încă venerat și susținut

Pune Like / Distribuie Știrea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*