Ion Sturza. Tiraspolul în trecut ne șantaja cu deconectarea energiei electrice. Azi scrie scrisori Președintei Maia Sandu pentru a fi salvați de sărăcie. Chișinău are alternative

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza face dezvăluiri despre șantajul făcut de către fostul lider separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Smirnov și alți predecesori separatiști au șantajat dimpotrivă de 30 de ani cu întreruperea furnizării a energie electrice dar și cu un potențial război, dar roata sa întors în defavoarea liderilor de la Tiraspol care scriu scrisori în stânga și dreapta pentru a ieși din capcana pe care le creat-o Rusia.

Actualul lider separatist Krasnoselski cauta disperat sprijin la Chișinău, acesta i-a scris o scrisoare chiar și Președintei Maia Sandu pentru a discuta și a fi ajutat cu situația economică, dar șefa statului l-a trimis la plimbare, dacă vrea să discute, atunci sa discute cu reprezentanții Guvernului și sa îndeplinească ce ordonă autoritățile constituționale. Liderii de la Tiraspol pot fi doar de rangul primarilor, chiar dacă sunt aleși ilegal, nimic mai mult. Chișinăul își va rezolva în câteva luni problemele cu energia electrică și gazul, iar Tiraspol va trebui sa se trezească din somnul rusesc și sa își aducă aminte ca e doar un oraș, nu stat sau țară.

Ion Sturza: În anul 1999, liderul de atunci al Transnistriei, Igor Smirnov, mă amenința – «Господин Стурза, если я захочу, вы там в Кишиневе будете плавать в говне». Amenința cu întreruperea curentului. Și l-a întrerupt sub aplauzele unora de la Chișinău, care tare își mai doreau ca eu să plec din funcție.Ei, astăzi se pare că moștenitorii lui Smirnov înoată în rahat la propriu. Și scriu scrisori în disperare. Iată că și Lavrov vrea „reglementare”. Urgent. Ce anume știm din planul Kozak – federație asimetrică cu drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, funcții de vârf în stat din „oficiu” și preluarea datoriilor transnistrene de vreo 10(!) miliarde de dolari la datoria de stat.Disperarea separatiștilor vine de la faptul că Rusia s-a pomenit din cauza războiului din Ucraina la „ani-lumină” de Transnistria, iar Moldova – „nesperat” de aproape și extrem, existențial de necesară.Astăzi nimic nu se mișcă decât prin și cu consimțământul Chișinăului. Inclusiv gazul și curentul electric. Единое окно. Vor să întrerupă livrările? Nu au decât! Malul drept are alternative tehnice și comerciale. Provocări militare? Ucraina ține în regiune 10 mii de militari dornici de acțiune. Evident, Doamne ferește pentru toți.Ar trebui să ne grăbim și să „reglementăm”? Să facem concesii majore?Nu cred. Să mai așteptăm nițel, dacă tot am așteptat și am fost umiliți atâția ani. E bine și așa, cu toții vom avea gaz și curent la iarnă. De asta vor avea grijă chiar rușii. La primăvară ne apucăm de reglementare. Pe condițiile Chișinăului.P.S și da, probleme , problem, dar la școala trebuie de mers! Curaj și mult succes învățăceii !

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*