Ion Sturza trage un semnal de alarmă asupra eșecului reformei justiției din Moldova și propune regândirea tacticii

Ion Sturza trage un semnal de alarmă asupra eșecului reformei justiției din Moldova și propune regândirea tacticii

Fostul premier aduce critici aspre asupra modului în care s-a gestionat lupta împotriva corupției și aducerea fugarilor acasă, pledând pentru o abordare mai realistă și profesională

Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, a catalogat drept „penibil” rezultatul a ceea ce el numește „reformă” a justiției moldovenești. Într-o declarație incisivă, Sturza a subliniat romantismul politic și lipsa de realism care au condus la un deznodământ previzibil încă de la începutul procesului.

Ion Sturza: E penibil
Ceea în ce s-a transformat „reforma” justiției, lupta cu corupția, aducerea acasă a fugarilor și recuperarea miliardului. Romantismul politic, presărat cu lipsa de realism și profesionalism, a dus gloaba justiției moldovenești în gard…
Cu vetting cu tot!
Dacă Olesea nu a vrut, Sergiu nu a putut, ce ați dorit, care rezultat?!
Știu că mulți se vor supăra, dar acest deznodământ a fost previzibil chiar de la început. Lucru pe care personal l-am spus atât în privat, cât și în public.

El a evidențiat faptul că, în loc să se meargă pas cu pas, s-a optat pentru o „revoluție,” ceea ce a permis sistemului să riposteze și să compromită cei care „nu au vrut” să se alăture schimbărilor reale. Cu toate acestea, Sturza a remarcat că dispărarea corupției la nivel înalt a fost un semnal pozitiv.

Din curiozitate, am încercat să mă documentez cum au procedat alții, cei care au eșuat la italienii cu „mâinile curate” sau albanezii cu „vetting-ul” și cei care au reușit, precum frații noștri din România. Și aici nu mă refer la PR Macovei, la reforma reală. Am și adus la Chișinău experți. Dar s-a mers pe „revoluție”, nu pas cu pas. Sistemul a ripostat, racolându-i imediat pe cei care „nu au vrut” și corupându-i pe cei cu „pufușor”.
E lupta pierdută? Nu!

Fără a considera lupta pierdută, fostul premier a îndemnat la recunoașterea publică a eșecului și la o revizuire a tacticii, menționând că strategia în sine este corectă. Propunerea sa include renunțarea la sfetnicii de duzină și implicarea oamenilor de bună-credință locali, de peste Prut, fără a apela la o justiție televizată.


Sigur, faptul că practic a dispărut corupția la nivel înalt, dând un semnal clar pe verticală, că s-au developat interesele și retractorii e un lucru foarte bun.
Ar fi bine să recunoaștem (public) eșecul (nu și înfrângerea) și să regândim tactica. Doar tactica, fiindcă strategia este corectă.
S-o mai rărim cu sfetnicii de duzină, întreținuți pe bani grei. Și să apelăm la oameni de bună-credință locali, de peste Prut. Nu, nu talibani cu justiție televizată. Oameni și fapte reale.
P.S. „Experiența” cum am măsluit și „ales” procurorii ar trebui să ne fie de mare învățătură.

În încheiere, Sturza a menționat și opinia privind posibilitatea ca inteligența artificială, care nu ia mită, să substituie în viitor o parte semnificativă din sistemul de justiție.


P.P.S. Există opinia că inteligența artificială (care nu ia mită!) ar substitui 80-90% din justiție. Ce bine ar fi!

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *