La cererea Moldovei, polițiștii europeni de la FRONTEX vor apăra hotarele Țării împreună cu polițiștii moldoveni

Mandatul Misiunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost astăzi îmbunătățit pentru a permite acordarea de competențe executive către EUBAM, la cererea Moldovei și/sau Ucrainei. Acest lucru va permite personalului EUBAM să participe direct la controlul la frontieră și să completeze echipele de gestionare a frontierelor ale Agenției Europene pentru Paza de Frontieră și de Coastă (Frontex). Procedând astfel, Comisia Europeană pune la dispoziția polițiștilor de frontieră din Moldova sprijin suplimentar. 

Comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Olivér Várhelyi, a declarat: „Uniunea Europeană este alături de Ucraina și ne intensificăm sprijinul pentru a ajuta Moldova să rezolve situația de la granițele sale. EUBAM și Frontex vor lucra împreună pentru a ajuta Moldova să gestioneze eficient sosirile la granițele sale cu Ucraina, menținând în același timp un nivel ridicat de securitate”.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, EUBAM și-a reorientat acțiunile pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiați în Moldova, în special redistribuind personalul în punctele de trecere a frontierei cele mai supuse presiuni.

Misiunea, cu noul său mandat consolidat, va completa desfășurarea echipelor de gestionare a frontierelor Frontex, iar EUBAM și Frontex vor coopera strâns în sarcinile lor.

Pentru a ajuta la abordarea fluxurilor de refugiați, sprijinul extins pentru EUBAM, în valoare de 15 milioane de euro, va permite recrutarea de personal suplimentar și va oferi echipamente și instruire polițiștilor de frontieră moldoveni nou angajați.

În plus, UE a lansat o nouă acțiune în valoare de 15 milioane EUR pentru a sprijini procesarea efectivă și demnă de primă linie și tranzitul cetățenilor din Parteneriatul Estic afectați, precum și returnarea voluntară în condiții de siguranță și demnă a resortisanților țărilor terțe vulnerabile în țările lor de origine.

Ar putea fi prevăzute fonduri suplimentare pentru a spori sprijinul direct pentru gestionarea frontierei în punctele cheie de trecere a frontierei de la frontiera Moldova-Ucraina.

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005.

Misiunea lucrează cu Moldova și Ucraina pentru a armoniza controlul la frontieră, standardele și procedurile vamale și comerciale cu cele din statele membre ale UE. Ajută la îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între agențiile de poliție de frontieră și vamale și alte organe de aplicare a legii și la facilitarea cooperării internaționale. Activitățile EUBAM promovează, de asemenea, dezvoltarea economică și sporesc securitatea regională. UE a finanțat EUBAM cu 143 de milioane EUR de la începutul funcționării sale în 2005. Începând cu luna mai, EUBAM are aproximativ 20 de angajați operaționali, iar procedurile de recrutare sunt în curs de desfășurare pentru un număr total de 40 de angajați, cu posibilitatea de a adăuga mai mult timp scurt. personal pe termen, dacă este necesar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*