La Ungheni a fost inaugurată campania „16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, cu tema: Colorează lumea în oranj: ELIMINĂ VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ACUM

La Ungheni a fost inaugurată campania „16 zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, cu tema „Colorează lumea în oranj: ELIMINĂ VIOLENȚA ÎMPOTRIVA FEMEILOR ACUM, printr-o discuție publică privind rolul autorităților locale în combaterea violenței împotriva femeilor la nivel local.

Potrivit statisticilor, 1 din 3 femei a fost supusă violenței fizice sau sexuale de către partener cel puțin o dată în viață. Pandemia de COVID-19 a afectat și mai mult situația femeilor care se confruntă cu abuzuri. În cardul evenimentului, autoritățile locale au reiterat angajamentul administrației raionului privind dezvoltarea unui serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, dar și a acțiunilor concrete pentru a preveni și combate violența.

Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al Departamentului Operațiuni în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că egalitatea de gen este o valoare de bază a Uniunii Europene și a subliniat angajamentul UE de a contribui la eliminarea violenței în bază de gen în Ungheni: „Violența împotriva femeilor a crescut odată cu pandemia, deoarece multe femei au fost nevoite să supraviețuiască cu agresorii. Prin intermediul proiectelor implementate în regiune, dar și la nivel național, Uniunea Europeană susține abilitarea femeilor și fetelor ca să-și folosească pe deplin drepturile și să participe activ în viața socială. Noi am susținut femeile atât cu echipamente pentru a depăși criza pandemică, dar și cu lansarea unor inițiative care le va ajuta pe supraviețuitoarele violenței să aibă un venit suplimentar. Noi credem că includerea femeilor în identificarea soluțiilor pentru eliminarea violenței rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană.”

Reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a menționat că violența împotriva femeilor și fetelor este o gravă încălcare a drepturilor omului, și a subliniat importanța dezvoltării unui centru specializat integrat pentru victimele violenței sexuale la Ungheni: „În acest an am început campania cu un mesaj important: să eliminăm violența acum! Cum? Ascultând pe cei/cele care au trecut prin astfel de experiențe, să avem încredere în ceea ce spun și să propunem acțiuni concrete astfel ca istoria lor să nu se mai repete. Este important să ne schimbăm atitudinea, comportamentele și să-i facem pe copiii noștri să înțeleagă ce înseamnă relații respectuoase, ce înseamnă consimțământul. Sunt bucuroasă că la Ungheni este susținută ideea creării unui serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, dar și deschiderea autorităților pentru lupta împotriva violenței. De asemenea, planificarea bugetelor sensibile la gen la nivel de raion, conlucrarea strânsă a echipelor multidisciplinare, toate împreună, pot contribui la prevenirea și eliminarea violenței pe bază de gen”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*