×

Lică Sainciuc: Ei intenționat introduceau dibilizarea. De asta s-a dărâmat Uniunea Sovietică, nu a dărâmat-o nimeni din afară, ei din înăuntru au dărâmat-o.

Lică Sainciuc: Ei intenționat introduceau dibilizarea. De asta s-a dărâmat Uniunea Sovietică, nu a dărâmat-o nimeni din afară, ei din înăuntru au dărâmat-o.

Artist plastic, Lică Sainciuc a participat la Titania Podcast, unde a declarat că în Uniunea Sovietică era dictatură, se interziceau cărțile în limba română și din alte limbi, în special engleză. S-a încercat ”debilizarea” populației, dar moldovenii nu s-au lăsat ”debiliza-ți” de către sistemul sovietic.

Până la revoluție, război avea cărți românești, după ce au venit rușii, au interzis cărțile în limba română. Odată cu venirea ”epocii” Hrușciov s-a mai dezghețat, a avut acces la cărți din România, Polonia, Germania, Ungaria, dar mai târziu au fost interzise.

Lică Sainciuc: La un moment dat au început să strângă șuruburile… eu am terminat arhitectura, am învățat la arhitectură și acolo sunt și stiințe exacte …. Ei intenționat introduceau dibilizarea, asta e interesant, că pentru ei e bine ca omul să știe fizică și matematică, nu? Face rachete, nu știu ce… NU, ei să interzică. De asta s-a dărâmat Uniunea Sovietică, nu a dărâmat-o nimeni din afară, ei din înăuntru au dărâmat-o.

Ei nu puteau să conducă dacă nu erau oamenii primitivi în jurul lor și ei îi ”primitizau”, ”dibilizau”. Dar moldovenii nu sunt așa, ei se prefac că sunt debili, dar nu-s. Înțelegi.

Eu când spun acuma că primul calculator pe care eu l-am avut, era făcut la Chișinău. Ăștia din România turbă, cum poate fi domnule… cum? La Chișinău era făcut, la „Vibropribor”, prin 1987-1988. Vector, eu îl am, el poate nu mai funcționează.

În primul rând Uniunea Sovietică avea stilul ăsta să fure, totul. Deci, cipul, construcția lui era furată după IBM. Îl conectai la display-ul de la televizor și purtătorul de informații era pe casetofon, avea numai tastatura și lucra. Era absolut PC, cu nimic nu se deosebea, nu avea hardisc, avea un basic și asambler și ceva jocuri.

Pe atunci era așa un regim totalitar, tot era pregnant cu tâmpenii și spune că, mă rog, să vorbească și românește și rusește copilul, nu se poate, să nu știe nici o limbă, (îl prostim) trebuie să știe rusește. La ruși le era interzis să învețe limba altora (popoare), ei s-ar da la brazdă. Ei nu știau și stăteau cuminți.

Eu mi-am dat seama de dieta aceasta sovietică, pe noi ne izolau de literatura englezească pentru copii.

Publică comentariul