LIVE: CIA avertizează că Rusia ar putea invada Ucraina miercuri / Zeci de țări le cer cetățenilor lor să părăsească Ucraina / SUA, avertismente pentru Moscova / Macron a discutat cu Putin

Potrivit informațiilor Der SPIEGEL, atât serviciul secret al SUA, CIA, cât și armata SUA au informat vineri guvernul federal și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul ar putea avea loc miercuri, 16 februarie.

Mai mulți diplomați și oficiali militari din SUA au oferit detalii despre briefing-urile secrete. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și sarcinile pe care urmau să și le asume.

Oficialii americani și polonezi caută unde să stabilească puncte de control la frontieră pentru a ajuta americanii care ies din Ucraina, potrivit a doi oficiali ai apărării. 

Au fost identificate mai multe situri de-a lungul graniței cu Ucraina. Oficialii nu au spus încă locațiile exacte. 

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de 1 oră și 40 de minute sâmbătă, ca urmare a discuțiilor pe care cei doi au avut loc pe 7 februarie, potrivit Palatului Élysée.”Cei doi președinți au discutat despre căi diferite de a proceda la implementarea Acordurilor de la Minsk și și-au continuat discuția cu privire la condițiile de securitate și stabilitate în Europa. Ambii și-au exprimat dorința de a continua dialogul pe aceste două puncte”, se arată în comunicatul Elysée. „Președintele Republicii a transmis interlocutorului său preocupările partenerilor și aliaților săi europeni. El i-a spus președintelui Putin că dialogul sincer nu este compatibil cu o escaladare”.

Pe 7 februarie, cei doi lideri s-au întâlnit mai mult de cinci ore .

Turcia și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în estul Ucrainei, pe măsură ce temerile cresc în legătură cu o potențială invazie rusă. 

Ministerul turc al Afacerilor Externe a declarat sâmbătă pe Twitter că „monitorizează foarte îndeaproape situația de securitate din Ucraina”. 

„În acest sens, recomandăm cetățenilor noștri să evite să călătorească în regiunile de frontieră de est ale Ucrainei dacă nu trebuie”, a spus ministerul.

Ministerul Afacerilor Externe al Spaniei și-a actualizat sâmbătă ghidul de călătorie pentru a sfătui să nu călătoriți în Ucraina și a îndemnat cetățenii din țară să „gea în considerare serios” să plece. 

„Din cauza volatilității situației de securitate, sfătuim să nu călătorim în Ucraina”, a spus ministerul într-o actualizare pe site-ul său. 

„Îi sfătuim pe toți cetățenii spanioli care se află în țară să ia în considerare cu seriozitate opțiunea de a pleca temporar prin opțiunile comerciale disponibile (zboruri) în timp ce situația actuală persistă”, se arată în ghid.

Departamentul de Stat al SUA se pregătește „pentru cel mai rău scenariu”, spune un înalt oficial

Departamentul de Stat își retrage majoritatea personalului de la ambasada SUA la Kiev, deoarece Rusia are o armată „foarte capabilă”, iar SUA trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu: un atac rusesc asupra capitalei ucrainene, potrivit unui înalt oficial.

Misiunea SUA păstrează doar un număr „de bază” de diplomați în Ucraina, deoarece ordonă majorității personalului să părăsească țara. Unii dintre acei diplomați care rămân se vor muta la Lviv, un oraș din vestul Ucrainei, potrivit oficialului.„Prudența ne cere să ne asumăm, să planificăm și să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu. Iar cel mai rău scenariu ar implica, evident, atacuri substanțiale rusești asupra capitalei ucrainene”, a declarat oficialul reporterilor în timpul unui apel telefonic sâmbătă dimineață. 

„Rusia are o armată foarte capabilă, cu o putere de luptă substanțială și, în cazul în care ar alege să utilizeze o parte semnificativă din acea putere de luptă împotriva capitalei ucrainene, există o mulțime de oportunități – chiar și cu reținere și respect pentru facilitățile diplomatice – pentru ca lucrurile să meargă. greșit”, a spus oficialul. 

„Mutăm unii oameni [la Lviv] în parte din cauza apropierii sale mai apropiate de facilitățile diplomatice și consulare ale SUA din țările vecine, astfel încât să putem menține o coordonare strânsă cu colegii din acele țări vecine și să ne asigurăm că, în cazul acțiunii militare din partea Rusia începe, putem muta acei oameni în siguranță, dacă decidem să facem acest lucru”, a spus oficialul. 

Pentagonul mută unele forțe americane din Ucraina și spune că încă sprijină armata ucrainei

De la Oren Liebermann de la CNN

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vorbește în timpul unui briefing de știri la Pentagon pe 28 ianuarie, în Arlington, Virginia.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vorbește în timpul unui briefing de știri la Pentagon pe 28 ianuarie, în Arlington, Virginia. (Alex Wong/Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat membrilor Gărzii Naționale din Florida să iasă din Ucraina, repoziționându-i „în altă parte în Europa”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Cei 160 de militari se află în Ucraina din noiembrie într-o misiune de antrenament.„Ei pleacă din Ucraina și se vor repoziționa în altă parte în Europa. Secretarul a luat această decizie dintr-o abundență de prudență – având în vedere siguranța și securitatea personalului nostru în primul rând – și informat de îndrumările Departamentului de Stat privind personalul american din Ucraina”, se arată în comunicat.

Mișcarea, combinată cu evacuarea personalului neesențial al ambasadei de la ambasada SUA din Kiev, este un semn de îngrijorare crescândă în rândul oficialilor americani cu privire la siguranța americanilor din Ucraina.

Pentagonul spune că sprijină în continuare armata Ucrainei, în ciuda acestui ordin. 

„Această repoziționare nu înseamnă o schimbare a hotărârii noastre de a sprijini forțele armate ale Ucrainei, dar va oferi flexibilitate în asigurarea aliaților și descurajarea agresiunii”, se arată în declarație.

Astăzi, Austin a discutat, de asemenea, despre „consolidarea militară a Rusiei în Crimeea și în jurul Ucrainei”, într-o convorbire cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit unui scurt raport al Pentagonului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*