Maia Sandu: De astăzi, sistemul de justiție poate penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a anunțat că începând de astăzi sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a confisca averile obținute prin activități ilegale, de corupție. Începând cu ziua de astăzi justiția din Moldova nu va mai putea da vină pe legislație.

Maia Sandu: De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale. Curtea Constituțională a publicat azi hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate.
De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme.
CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*