Maia Sandu: Deschiderea piețelor alternative – cum ar fi cea a Elveției – pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu l-a primit astăzi în vizită la Chișinău pe președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, în cadrul întrevederii cei doi șefi de stat au discutat despre criza refiguaților care vin din Ucraina, războiul de la graniță, reformele democratice, investiții elvețiene și exportarea marfurilor producătorilor noștri în Eleveția. Președinta a propus să fie semnat un acord de liber schimb cu Elveția pentru a ajuta producătorii locale să-și exporte produsele care au fost afectate de închiderea temporară a pieței estice.

Maia Sandu: Mă bucur să vă salut în această vizită de lucru, care marchează o premieră istorică în relațiile dintre țările noastre. Este pentru prima oară când un Președinte al Confederației Elvețiene vizitează Republica Moldova.

E simbolic că acest lucru se întâmplă în anul în care marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Elveția.

Războiul din Ucraina are loc chiar la hotarul Republicii Moldova. Acest conflict va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din Moldova. Antreprenorii noștri simt deja aceste efecte. Importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată.

În acest context, deschiderea piețelor alternative – cum ar fi cea a Elveției – pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova.

Domnule Președinte,

În cei 30 de ani de relații între țările noastre, Elveția a demonstrat de multe ori că este un partener de încredere al Republicii Moldova – un partener generos, consecvent și deschis.

Dorim să extindem cooperarea noastră bilaterală și în alte domenii. Ele includ prevenirea și combaterea corupției, cooperarea agențiilor specializate din țările noastre pentru recuperarea activelor rezultate din fraude.

De asemenea, cred că avem un potențial mare de cooperare în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, cercetării, politicii medicamentelor, protecției mediului și celui de securitate. 

Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora.

Republica Moldova a ales calea dezvoltării democratice, după model european. Vrem să construim o țară competitivă, prosperă și inovatoare, o țară care investește în oamenii săi. În acest sens, preluarea bunelor practici și experienței Elveției este foarte utilă pentru noi.

Timpurile pe care le trăim, de asemenea, dovedesc importanța viziunii antreprenorului elvețian Henry Dunant, fondatorul Crucii Roșii – crearea de societăți de ajutor voluntar în toate țările pentru prevenirea și atenuarea suferinței în timpul războiului și pe timp de pace, fără distincție de rasă sau credință.

Pentru Elveția, promovarea și consolidarea dreptului internațional umanitar se numără printre prioritățile sale de politică externă. Convențiile de la Geneva, ratificate și de Republica Moldova, reprezintă un angajament universal față de o umanitate comună. Ele formează nucleul dreptului internațional umanitar, care îi protejează pe cei mai vulnerabili în conflictele armate și care au salvat milioane de vieți în ultimele decenii.

Acum, mai mult decât oricând, în lume și în regiunea noastră trebuie să prevaleze cultura dialogului și a păcii. Avem nevoie de pace pentru realizarea tuturor planurilor noastre de dezvoltare și de cooperare.

Trebuie să ne unim eforturile pentru a opri războiul. Trebuie să facem acest lucru cu grijă, solidaritate și ajutor reciproc. Datorăm acest lucru, înainte de toate, oamenilor din Ucraina.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*