Maia Sandu: Aceste intenții de escaladare pornesc din interiorul regiunii Transnistrene, care sunt forțe pro război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune

Președinta Maia Sandu a ținut o conferință de presă în care s-a expus asupra provocărilor de la din regiunea Transnistreană. Șefa statului a declarat că în urma informațiilor pe care le deține, aceste provocări sunt create de forțe pro război care încearcă să escaladeze situația din regiune, instituțiile statului sunt vigilente și i-au măsuri pentru a menține sub control teritoriul din partea dreaptă a Nistrului și îndeamnă liderii separatiști să se abține de la asemenea provocări care destabilizează situația regională.

Din informațiile pe care le avem la această oră, aceste intenții de escaladare pornesc din interiorul regiunii Transnistriene care sunt forțe pro război și care sunt interesate să destabilizezi situația în regiune. A declarat președinta Maia Sandu.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice: 

  1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
  2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
  3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică; și
  4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Ieri și azi au avut mai multe explozii în regiunea transnistreană în urmă cărora a fost avariată o clădire, fiind folosită un lansator de rachete, model rusesc. Două antene au fost doborâte la pământ cu ajutorul unor drone și a mai avut loc o explozie pe aeroportul din stânga Nistrului. Toate acestea având scopul de a stabiliza societatea și a forma un curent de opinie anti-ucrainean, dând vina pe Ucraina, apoi Rusia să-l folosească ca pretext pentru a reocupa Tiraspolul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*