×

Maia Sandu a confirmat că va candida pentru un nou mandat de Președinte. Realegerea sa ar asigura parcursul european și reunificarea teritorială

Maia Sandu a confirmat că va candida pentru un nou mandat de Președinte. Realegerea sa ar asigura parcursul european și reunificarea teritorială

Moscova încearcă să destabilizeze Moldova, dar micuța fostă republică sovietică poate adera la Uniunea Europeană până în 2030, alături de regiunea sa separatistă Transnistria, în ciuda prezenței actuale a trupelor ruse, a spus președintele acesteia. Scrie Bloomberg.com.

Secretul soluționării conflictului separatist din Moldova va fi continuarea reformelor economice și combaterea corupției. Acest lucru va pune națiunea de 2,6 milioane – una dintre cele mai sărace din Europa – pe o cale clară de aderare la UE și va arăta oamenilor din Transnistria că legăturile cu blocul, mai degrabă decât Rusia, le vor aduce beneficii vieții, a spus președintele Maia Sandu.

„Cu cât creștem mai devreme nivelul de trai, cu atât mai devreme vom avea șansa de reunificare”, a spus Sandu, în vârstă de 51 de ani, într-un interviu la Chișinău, marți, cu două zile înainte de a găzdui un summit de securitate al liderilor europeni. „100%, acesta este obiectivul nostru.”

La fel ca în Ucraina, unde protestele l-au înlăturat pe liderul susținut de Moscova, Viktor Ianukovic, în 2014, când a renunțat la un acord care permitea o cooperare mai strânsă cu UE, Moldova a câștigat anul trecut statutul de candidat din bloc. 

De atunci, s-a bazat pe sprijinul occidental pentru a face față turbulențelor financiare, a unui val de refugiați din războiul din vecina Ucraina, a penuriei de energie cauzată de război și a inflației cu două cifre. Criza costului vieții a împiedicat eforturile de a crește nivelul de trai al oamenilor și de a se concentra asupra reformelor necesare pentru aderarea la UE, în special pe frontul judiciar, a spus Sandu. 

În același timp, guvernul de la Chișinău acuză Rusia că încearcă să anuleze aspirațiile Moldovei de aderare la UE prin fomentarea instabilității, sprijinirea forțelor politice pro-Kremlin și organizarea de proteste împotriva reformelor care vizează creșterea transparenței și a statului de drept.  

1400x-1 Maia Sandu a confirmat că va candida  pentru un nou mandat de Președinte. Realegerea sa ar asigura parcursul european și reunificarea teritorială
Un miting de susținere a aderării la Uniunea Europeană la Chișinău, Moldova, pe 21 mai.Fotograf: Diego Herrera Carcedo/Anadolu/Getty Images

Moscova a negat în repetate rânduri amestecul în afacerile Moldovei, dar menține peste 1.000 de soldați în Transnistria, despre care analiștii militari occidentali spun că reprezintă un risc atât pentru stabilitatea în Moldova, cât și pentru securitatea în Ucraina, la est. În februarie, Sandu a citat informații primite de la Ucraina, care spuneau că Rusia încerca să-și răstoarne guvernul .

„Din păcate, Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru mulți ani de acum înainte”, a spus Sandu. „Am simțit încercările Rusiei de a ne destabiliza țara și de a ne submina eforturile de a construi instituții puternice și procese democratice puternice și de aceea integrarea în UE este atât de importantă pentru noi”, a spus ea.

Reformele guvernamentale de preaderare, care includ eforturi anticorupție și represiuni împotriva oligarhilor acuzați că au secătuit finanțele publice , s-au confruntat și cu opoziția partidelor politice pro-ruse, care au cerut demisia lui Sandu. 

Dar ea a spus că se pregătește să caute realegerea anul viitor pentru a menține sentimentul pro-european, pentru a evita o retragere în sprijinul ieșirii de pe orbita Moscovei.

Există, de asemenea, necesitatea rezolvării pașnice a conflictului cu Transnistria, care a purtat un război cu Moldova în 1992, după ce și-a declarat independența în 1990. În timp ce fâșia de teritoriu care găzduiește mai puțin de 500.000 de oameni nu a fost recunoscută de niciun membru al Națiunilor Unite, un înghețat conflictul ar putea torpila orice șansă de aderare la UE.

Un alt factor este securitatea. În timp ce neutralitatea Moldovei este consacrată în constituția sa, distrugerea adusă de războiul Rusiei în Ucraina a declanșat o discuție publică cu privire la posibilitatea aderării la NATO.

Moldova a câștigat anul trecut statutul de candidat UE

Sursa: Comisia Europeană

Acest sentiment a fost întărit doar de comentariile de la Moscova. În februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit Moldova „ următoarea Ucraina ”, în referire la opoziția țării sale față de națiunile din fostul bloc estic care se alătură alianțelor occidentale precum UE și NATO.

„Desigur că nu ne simțim în siguranță”, a spus Sandu. „Astăzi, majoritatea oamenilor încă mai cred că neutralitatea ar trebui păstrată. Ce se va întâmpla peste șase luni sau peste un an de acum înainte, va trebui să vedem.”

1400x-1 Maia Sandu a confirmat că va candida  pentru un nou mandat de Președinte. Realegerea sa ar asigura parcursul european și reunificarea teritorială
Maia Sandu pe 30 mai.Foto: Ioana Moldovan/Bloomberg

Partajează acest conținut:

Publică comentariul