Maia Sandu a fost inclusă în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa

Publicaţia Politico Europe a făcut publică lista POLITICO 28 Promoţia 2022 a celor mai influente persoane din Europa. În selecţia a celor 28 de persoane din 28 de ţări a fost inclusă preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu. Maia Sandu este clasată tot pe poziţia a 6-a la categoria “idealiştilor”, pe primul loc se află primarul Parisului Anne Hidalgo şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Pe lângă cea mai puternică persoană de pe continent, lista este împărțită în trei categorii – făcători, visători și perturbatori – fiecare reprezentând un tip diferit de putere.

În calitate de președinte al Moldovei, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestul, în timp ce naviga în cea mai săracă țară a Europei din apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece. Liderul cel mai sincer reformist al țării de când s-a desprins de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și împingă agenda de reforme interne. Aceasta include angajamente de a pune capăt fărădelegii și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai și declanșând o economie națională sclerotică.

Sandu a câștigat pentru prima dată funcția în 2020, dar Partidul ei pentru Acțiune și Solidaritate a asigurat o alunecare de teren la alegerile parlamentare de la începutul acestui an, dând echipei sale controlul asupra pârghiilor critice ale puterii executive. Lucrurile au început de atunci să se miște mai repede. Au fost numiți noi procurori șefi și au fost declanșate anchete cu privire la cele anterioare, în timp ce mulți dintre elita ex-oligarhică a țării au fugit.

Sandu – un fost oficial al Băncii Mondiale, în vârstă de 49 de ani, educat la Harvard, care se pare că se bucură de o relație caldă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – este nesfârșit pro-UE. Cu toate acestea, ea a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, nedorind aderarea la NATO și promovând aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung în loc de o prioritate politică. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este „a construi Europa acasă”.

Acest act de frânghie este deosebit de important pentru securitatea energetică a micuței țări, Moldova încheie simultan un nou acord de furnizare de gaze cu Rusia, în timp ce aprovizionează alternative prin Ucraina, plătite cu granturi UE. Ceea ce s-a chinuit până acum să abordeze Sandu este o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. În timp ce ea a cerut trupele să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*