Maia Sandu a scris un editorial pentru presă Europeană: Fiecare al treilea moldovean este deja cetățean al UE. Mulți lucrează și studiază în Europa. Ne cunoașteți – suntem bancherul dumneavoastră, asistenta medicală, colegul de universitate al copilului dumneavoastră.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a scris un editorial pentru presă europeană G4Media, El Pais, Le Figaro, Die Welt, Le Soir, Gazeta Wyborcza, Publico și La Repubblica, abordând subiectul integrării Europene și parcursul Chișinăului spre Uniunea Europeană.

Maia Sandu a precizat că Republica Moldova se află într-un moment istoric pe care l-a așteptat atât de mult, acesta fiind primirea statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Pentru a ajunge în acest punct al istorie, Moldova a trecut prin multe încercări care nu au fost deloc ușoare, dar dârzenia cetățenilor de a merge pe calea integrării Uniunii Europene a fost mai puternică, iar rezultatele pozitive încep să apară.

Maia Sandu: Drumul nostru către integrarea europeană nu a fost ușor. După prăbușirea Uniunii Sovietice, la fel ca Țările Baltice, Republica Moldova a avut o șansă la integrarea europeană, însă a ratat-o. Am urmărit în schimb, cu bucurie, parcursul spre UE al României, cea mai apropiată parteneră și aliată a țării noastre, care a devenit țară membră a Uniunii Europene, inspirându-ne să-i urmăm calea. Dar în primele două decenii de independență, Moldova a trecut prin tranziții economice și sociale dureroase. Conflictul din regiunea transnistreană a împiedicat și mai mult eforturile noastre de dezvoltare.”

În pofida dezamăgirilor în clasa politică, locuitorii R. Moldova nu au încetat să aspire și să lupte pentru parcursul european, chiar dacă au trebuit ca în 2019 să iasă la proteste și să alunge bandiții de la guvernare. Votând covârșitor o clasă politică nouă, curată și pro-europeană.

Uniunea Europeană a devenit principalul nostru partener politic, comercial și de investiții. Două treimi din exporturile moldovenești ajung deja pe piața europeană, contribuind astfel la integrarea Republicii Moldova în UE. A precizat Maia Sandu.

Depunerea dosarului de aderare a Republicii Moldova la UE este o alegere bazată pe aspirațiile poporului nostru. Fiecare al treilea moldovean este deja cetățean al UE. Mulți lucrează și studiază în Europa. Ne cunoașteți – suntem bancherul dumneavoastră, asistenta medicală, colegul de universitate al copilului dumneavoastră. Moldovenii trăiesc cot la cot cu alți cetățeni europeni, contribuind la sistemele de asistență socială, plătind taxe și aducându-și aportul la îmbogățirea moștenirii culturale a Uniunii.

O Moldovă europeană va aduce mai multă stabilitate în Estul Europei, va dezvolta comerțul și va extinde prosperitatea regiunii. Statutul de țară candidată ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a găsi o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, permițându-ne să reintegram regiunea și să ne consolidăm în continuare Moldova. Dar, cel mai important, o Moldova europeană va contribui la atingerea obiectivului de bază al Uniunii Europene – menținerea păcii pe continent.

Maia Sandu (21.06.2022): „Acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, o oportunitate geopolitică”, este titlul articolului pe care l-am semnat astăzi, cu două zile până la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, pentru opt publicații europene. Am menționat că ne aflăm în mijlocul celei mai mari crize de securitate din regiune și din Europa, dar și în punctul unei decizii istorice – și sperăm că liderii Uniunii Europene vor susține candidatura noastră, recunoscând această oportunitate geopolitică unică. Mi-am exprimat încă o dată convingerea că, împreună, vom putea consolida securitatea din regiune, făcând astfel și Uniunea Europeană mai puternică.

Se spune că istoria se repetă. Republica Moldova a fost întotdeauna un pământ european prins în bătălii geopolitice. Am transmis liderilor statelor membre ale UE, și prin acest articol, că mizăm pe susținerea lor pentru a readuce Moldova în marea familie europeană și a sprijini perspectiva noastră europeană, care va aduce pace și stabilitate regiunii. Mulțumesc G4Media, El Pais, Le Figaro, Die Welt, Le Soir, Gazeta Wyborcza, Publico și La Repubblica pentru deschiderea de a împărtăși cu cititorii din UE aspirațiile noastre europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*