Maia Sandu anunță ședința comună a guvernelor R. Moldova și România: Vor fi create locuri noi de muncă, oportunități de afaceri, asistență financiară de 100 milioane euro

Președinta Maia Sandu, a anunțat ședința comună a guvernelor R. Moldova și României, care va avea loc pe 11 ferbruarie. În cadrul reuniunii a guvernelor se vor semna mai multe acorduri și protocoale. Vor fi create noi locuri de muncă, oportunități de afaceri, semnarea acordului de elimnarea roaming-ului, construcția podului peste râul Prut, acordarea asistenției financiare în valoare de 100 milioane de euro pentru implementarea și dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare în satele și orașele Moldovei.

Dragi prieteni, traversăm o perioadă dificilă care ne consumă zilnic, cea mai mare parte a energiei și a timpului. Zi de zi, împreună cu guvernul și parlamentul încercăm să găsim cele mai bune soluții la probleme cu care ne confruntăm cu toții, situația generată de pandemie, creșterea prețurilor care provoacă majorarea prețurilor la alte servicii și bunuri de larg consum. Cu toții suntem obosiți de aceste crize și de efectele lor. Totuși dincolo de aceste preocupări zilnice pe care le ducem pe umerii noștri, e important să ne concentrăm pe programe și proiecte de dezvoltare țării care să ne ofere soluții de durată pentru probleme majore.

De aceea mă bucur că la sfârșitul acestei săptămâni, v-a avea loc ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României. Ocazia cu care se vor semna o serie de acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii de interes pentru cetățenii două țări. Această reuniune a celor două guverne este următorul pas după semnarea foii de parcurs în cadrul vizitei mele la București, în noiembrie, anul trecut și reprezintă rezultatul efortului nostru din ultimul an de a consolida relațiile de parteneriat cu România în beneficiul cetățenilor noștri.

Efectele se vor vedea în noi locuri de muncă și oportunități de afaceri în îmbunătățirea condițiilor de viață, în localitățile noastre. Un acord foarte important pe agenda guvernelor este cel care se referă la construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni. O cale de comunicare de o deosebită importanță care va facilita mobilitatea, schimburile comerciale, dar va fi și o sursă de locuri de muncă. Un alt program extrem de important este asistența financiară de 100 milioane euro, o mare parte va fi alocată așa cum am promis pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre, pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare, reabilitarea instituțiilor educaționale și culturale.

Pe agenda comună a guvernelor se regăsește încă un acord important privind eliminarea tarifelor de roaming pentru serviciile de telefonie mobilă, care sunt sigură va fi apreciat și în stânga, și în dreapta Prutului. Există și alte acorduri, protocoale de colaborare cu partea română care vor fi semnate cu ocazia ședinței comune. Documente pentru care doamna prim-ministru și întregul cabinet au muncit intens în ultimele luni și care iată își vor arăta în curând roadele.

Dragi prieteni, România a fost și rămâne susținătoarea noastră fermă, atât în plan economic cât și politic, diplomatic, cultural sau educațional. Există deschiderea din partea ambelor părți dar și un climat de încredere fără precedent în planul relațiilor bilaterale. Republica Moldova înțelege să fructifice în mod hotărât să fructifice această fereastră de oportunitate, precum și dialogul dinamic la nivel prezidențial, parlamentar și guvernamental. Avem o oportunitate unică să avansăm rapid în implementarea unor proiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova și care ne vor apropia și mai mult de România, dar care vor contribui și la creșterea bunăstării cetățenilor noștri.

Doresc să-mi exprim recunoștința față de partenerii români care dovedesc încă odată solidaritate și generozitate față de cetățenii Republicii Moldova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*