Maia Sandu: Astăzi am promulgat legea care interzice în R. Moldova, folosirea care promovează agresiune militară. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării

Presedinta Maia sandu a promulgat lege care interzice simbolurile care promovează agresinea militara, incită la ură și război. Simbolurile interzise sunte ”Z”, ”V”, panglia bicoloră, zisă și panglica Sf. Gheorghe.

Dragi concetățeni,

Astăzi am promulgat legea care interzice în Republica Moldova folosirea simbolurilor care promovează agresiunea militară. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării.

Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin o sută de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace.

De aceea, specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit.

Războiul din nou bate la uşile noastre. Și războiul nu vine doar din afară. Războiul începe în noi. Războiul începe din intoleranţă şi neînţelegere, din resentiment şi ură. Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului şi se termină cu bombardamente şi masacre. Iată de ce este important şi avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni.

De aceea nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război – e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferinţele proprii.

Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din Cel De-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viața pentru pace.

Stimați cetățeni,

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*