Maia Sandu: Astăzi comemorăm victimele catastrofei de la Cernobîl, de acum 36 de ani. Peste 3500 de locuitori ai Moldovei au fost trimiși atunci să lichideze consecințele celui mai mare accident nuclear din istorie

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl, unde au participat peste 3500 de cetățeni ai Republicii Moldova pentru lichidarea consecințelor, mulți din ei au decedat mai târziu din cauza radiațiilor.
La 26 aprilie 1986, o explozie a avut la centrala nucleară Cernobîl, drept urmare, au decedat pe loc 56 persoane, peste 300 de mii au fost evacuați și circa 6 milioane de oameni au fost afectați, care pot muri din cauza mai multor forme de cancer, cauzat de norul radioactiv. Cel mai mult a fost afectată Republica Belarus, radiațiile au ajuns până în părțile estice ale Europei și America de Nord.

Maia Sandu: Astăzi comemorăm victimele catastrofei de la Cernobîl, de acum 36 de ani. Peste 3500 de locuitori ai Moldovei au fost trimiși atunci să lichideze consecințele celui mai mare accident nuclear din istorie. Au muncit în zona extrem de periculoasă a centralei atomice, s-au expus riscurilor și și-au sacrificat sănătatea, iar astăzi peste jumătate din ei nu mai sunt în viață. Cei care au supraviețuit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă pierderea oamenilor dragi. Îmi exprim recunoștința față de toți cei care, în acele zile, au dat dovadă de eroism și au salvat sute de mii de oameni de pericolul contaminării radioactive.

Norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european, ajungând în mai multe țări. Efectele pe termen lung ale acestui accident asupra sănătății oamenilor și a mediului încă sunt studiate. Iar tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii.

Războiul din Ucraina a readus în știri cuvântul „Cernobîl”, precum a readus în discuție și ideea folosirii armelor nucleare. Specularea cu acest subiect este iresponsabilă și extrem de periculoasă. Dacă prețuim viața și vrem să oferim oamenilor un viitor într-un mediu sigur, comunitatea internațională trebuie să înăsprească normele privind securitatea nucleară pentru a evita repetarea unor asemenea accidente. Și, mai ales, nu putem admite folosirea conștientă a armelor nucleare. Vom salva viața doar dacă țările vor acționa solidar, pentru binele comun, punând în prim-plan protejarea oamenilor și a mediului înconjurător.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*