Maia Sandu! Azi Moldova și Franța vor semna trei acorduri: Evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunei fiscale, finanțarea proiectelor în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigabile și aprovizionarea cu apă și canalizare

Astăzi 15 iunie 2022, Președintele Franței, Emmanuel Macron se află într-o vizită de lucru la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu. Astăzi la Chișinău vor fi semnate trei acordori de cooperare între Repiublica Moldova și Franța, Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunei fiscale așteptată de oamenii de afaceri din Moldova șo din Franța, cordul privind activitățile agenției franceze de dezvoltare Pro PARCO și Expertise France în Republoica Moldova, probarea unui contract de credit de 15 milioane euro. Agenția Franceză de dezvoltare și anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, rigabile și aprovizionarea cu apă și canalizare.

Maia Sandu: Domnule președinte Emmanuel Macron, bine ați venit la Chișinău. Aprecizez Deciza dumneavoastră de a vizita Rpeublica Moldova, este prima vizită a unui președinte francez în ultimii 24 de ani. Este simbolic și faptul că ne vizitați în anul înn care marcăm 30 de relații biltaerale, diplomatice. Relația dintre țările noastre a devenit mult mai dinamică în ultimul an și jumătate, vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră personală penntru consolidare acesteia.

Astăzi guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova. Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunei fiscale așteptată de oamenii de afaceri din Moldova șo din Franța, va fi semnată după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile agenției franceze de dezvoltare Pro PARCO și Expertise France în Republoica Moldova, prin semnarea acestuia lansăm oficial cooperare pentru dezvoltare dintre Republica Moldova și Franța pe care am inițiat-o anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane euro din partea agenției franceze de dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar în special în această perioadă complicată pentru noi.

Agenția Franceză de dezvoltare și anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigabile și aprovizionarea cu apă și canalizare.

Cu sprijinul Agenției va fi reabilitata tronsonul de cale ferată Chișinău – Ungheni care va deschide perspectiva conectării rețelei moldovenești la rețeau eruopeană

Președinta Maia Sandu de la începutul mandatului de președintă a Republici Moldova a efectuat două vizite de lucru, prima vizită în 2021, cea de a doua vizită a fost efectuată pe date de 19 mai 2022.

În cadrul vizitei cei doi președinți de state au discutat despre cooperare energetică, economică, dezvoltarea liniei de cale ferată pe tronsonul Iași-Ungheni-Chișinău și oferirea sprijinului de către Franța în procesul de obținerea statului de țară candidat la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Pe 3 mai, Maia Sandu a semnat și depus cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*