Maia Sandu este pe cale să devină cel mai puternic lider din istoria Moldovei, PAS este pregătit pentru o victorie. Scrie presa internațională

Președinte al Moldovei timp de doar șase luni, Maia Sandu nu a pierdut timp în luarea unei instituții politice ostile și câștigarea câtorva victorii cheie. O alegere parlamentară din 11 iulie pare să-i ofere o majoritate considerabilă care ar putea, în cele din urmă, la trei decenii de la independență, să înceapă reforma autentică a celei mai sărace țări din Europa.

De când a fost aleasă președinte al Moldovei în noiembrie anul trecut, Maia Sandu a ascuns puțin dorința sa de a reforma radical cea mai săracă țară din Europa.

Mult descrisă de mass-media internațională, în termeni prea simpliști, ca „pro-europeană” (spre deosebire de predecesorul său Igor Dodon, care favorizează legături mai strânse cu Rusia), de când a preluat funcția Sandu, educat la Harvard, a făcut din Europa prioritatea ei, combaterea corupției, despre care ea crede – nu fără motiv – ca fiind principala cauză a sărăciei pe scară largă a țării.

Până în prezent, a fost reținută de un parlament care, după cum spune ea, „nu reprezintă cu adevărat moldovenii”. Cu toate acestea, pe 11 iulie, țara va vota pentru un nou parlament și, dacă se pot crede ultimele sondaje de opinie, partidul lui Sandu, Acțiune și solidaritate (cunoscut sub acronimul său românesc, PAS), este pregătit pentru o victorie alunecătoare.

„Doar o nouă alegere, un nou parlament și un nou guvern care va funcționa în interesul tuturor” poate repara Moldova, a spus Sandu în aprilie, când și-a obținut în cele din urmă dorința de a dizolva actuala legislatură.

Faptul că a reușit să facă acest lucru a fost în sine o victorie cheie, rezultatul unei tenacități mari și a recunoașterii că singura – președintele Moldovei are puține puteri – ar putea face foarte puțin. Cu puținele instrumente constituționale la dispoziție, ea a reușit până acum să depășească toți adversarii săi. Scrie hemerging-europe.com.

Moldova a rămas fără un guvern oficial din 23 decembrie anul trecut, când Ion Chicu și-a dat demisia – cu doar o zi înainte ca Sandu să intre în funcție.

Guvernul lui Chicu a fost o coaliție tremurată de două partide de centru-stânga, socialiștii moldoveni (PSRM) ai fostului președinte Dodon și partidul democratic, condus anterior de oligarhul Vlad Plahotniuc, care luptă în prezent cu extrădarea în Moldova din SUA, sub acuzații de corupție.

Pune un Like / Distribuie Știrea

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*