MAIA SANDU: Există un preț, guvernul ar trebuie să majoreze tarifele la gaze. Știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte mari

Maia Sandu a acordat un interviu pentru presa rusă Kommersant:, unde a precizat că nu s-a familiarizat deocamdată cu datele din contractul încheiat dintre Moldovagaz și Gazprom. Totodată Sandu a precizat că există un preț real și guvernul ar trebuie să majoreze prețul la gaze.

MAIA SANDU: – Ministrul Infrastructurii (Andrei Spînu, negociator cheie cu Gazprom) va răspunde luni la întrebările presei despre ce s-a semnat și cum au decurs negocierile. Vreau să spun că vom avea gaz după 1 noiembrie. Și acest lucru este deja foarte bun. Există un preț care sugerează că guvernul sau autoritatea de reglementare ar trebui să majoreze tarifele la gaze. Va exista o creștere a tarifelor, dar, în același timp, această creștere nu este atât de mare pe cât ar fi dacă l-ar cumpăra astăzi (la prețul pieței), pentru că știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte, foarte mari .

Da, ne bucurăm că acest contract a fost agreat și semnat.

– Cea mai mare problemă, desigur, este prețul, pentru că din partea noastră am vrut să obținem un preț pe care să-l plătim noi, pe care să îl plătească oamenii noștri, întreprinderile noastre. Competitivitatea întreprinderilor noastre depinde de prețul gazului, iar cea mai serioasă problemă a fost problema prețului. A mai fost și al doilea – acestea sunt datorii. În ceea ce privește datorii, s-a decis că va avea loc un audit și după acesta va continua discuția despre restructurarea datoriilor Moldovagaz către Gazprom.

Kommersant: – Vicepremierul Andrei Spinu a spus că au fost semnate două documente – un protocol, care reflectă agenda de gaze a relaţiilor dintre Moldova şi Rusia, şi un contract. Este un contract nou sau o prelungire a unui contract vechi?

– Acesta este un contract nou. Nu am văzut contractul, este un document între doi agenți economici – Moldovagaz și Gazprom. Știm care este formula din contract și știm că contractul este pe cinci ani. Și există un protocol care a fost semnat de domnul Spinu și domnul Miller.

Kommersant: – Clar. Mai multă politică, după cum se spune. Ați spus în septembrie că președintele și guvernul nu se vor implica în negocierile privind gazele, dar săptămâna aceasta ați vorbit despre discuțiile telefonice cu Dmitri Kozak despre criza gazelor. De ce te-ai răzgândit? De ce te-ai aprins?

– În condiții normale, guvernul și cu atât mai mult președintele nu ar trebui să participe la negocierile dintre două întreprinderi comerciale – Moldovagaz și Gazprom. Când prețurile au început să crească la niveluri inacceptabile, a devenit clar că guvernul ar trebui să se ocupe de această problemă, deoarece aceasta este o problemă foarte serioasă. Prin urmare, l-am sunat de mai multe ori pe domnul Kozak, am vorbit despre aceste probleme, așa că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a plecat în Rusia. Pe de altă parte, atât eu cât și premierul am discutat cu partenerii noștri din alte țări pentru a căuta o soluție, azi aveam nevoie de gaz, nu am primit întreg volumul. Am vorbit cu toată lumea și toată lumea și-a dorit foarte mult să ne ajute și a făcut tot ce a putut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*