Maia Sandu la înaintat pe Igor Grosu (PAS) la funcția de prim-ministru…

Astăzi Președinta Republicii Moldova a avut întrevederi cu reprezentații partidelor politice. Aceștia au discutat despre criza pandemică, politică și social economică. La sfâșitul consulătărilor Mariana Dureleșteanu a anunțat că renunța la nominalizarea la funcția de prim-ministru.


Am luat act de decizia Marianei Durleșteanu de a-și retrage candidatura la funcția de prim-ministru, având în vedere că nu există la moment un candidat care să fie susținut de o majoritate absolută formalizată, am decis să-l înaintez pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru și i-am cerut domnului candidat să pregătească programul și să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament”, a declarat președintele Maia Sandu după consultările cu reprezentații partidelor politice din parlament.

Declarațiile liderilor politici după consultări:

Marina Tauber, președinta fracțiunei Partidul Șor a declarat că este mulțumită de discuții cu președinta R. Moldova Maia Sandu, declarând după întrevedere:
Suntem obligați să găsim o limbă comună în beneficiul cetățenilor
Totodată PȘor insistă pe candidatura la funcția de premier Mariana Durleșteanu dar sunt dispuși discutarea și a altor candidaturi.

Adrian Candu, președintele grupului parlamentar Pro Moldova a declarat că trebuie instituirea unui guvern tehnocrat pentru a depăși criza social – economică. Forțele politice trebuie să se unească pentru a vota un guvern anti-criză.

Pavel Filip, președintele Partidului democrat din Moldova: Susținem instituirea stării de urgență, cu implicarea poliției și a militarilor. Poate problemele pot fi soluționate când ai un Guvern funcțional. Fără un Guvern funcțional nu poate fi rezolvată nicio problemă.

Președintele PDM a precizat că un viitor Guvern ar putea fi votat de patru formațiuni politice PDM, PAS, Platforma DA și PDM.

Alexandru Slusari ,președintele fracțiunii parlamentare Platforma Demnitatea și Adevăr, a propus un guvern condus de Platforma DA în care pot să intre mai multe forțe proeuropene, reprezentanți ai societății civile. Acest Guvern trebuie să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă țara, inclusiv criza pandemică, deblocarea finanțării externe.

Igor Grosu, președintele fracțiunii parlamentare PAS: Pledăm pentru alegeri anticipate. Considerăm că aceasta este doleanța cetățenilor. Acest lucru a fost promis de politicieni în campania electorală, de aceea trebui să urmăm acest angajament.

Parlamentul este instituția care poate contribui la deblocarea asistenței financiare.

Legat de timpul potrivit pentru aceste alegeri anticipate, pornind de la recomandările și analizele făcute de specialiști, este indicată perioada verii, atunci când numărul de infecții scade, dar și din punct de vedere logistic.

Igor Dodon, președintele fracțiunii parlamentare PSRM: Noi am înaintat o candidatură la funcția de prim-ministru, un Guvern cu funcții depline ar face față. Anticipate ar fi un compromis. Reconfirm că Parlamentul trebuie reformat.

Mariana Durleșteanu a anunțat pe o rețea de socializare că își retrage candidatura de la funcția de prim-ministru a Republicii Moldova, declarând: Am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*