Maia Sandu: Mizăm pe sprijinul Slovaciei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova și obținerii satului de candidat la Uniunea Europeană

Președinta Maia Sandu a primit-o în vizită pe Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, în conferința de presă susținută la Prețedinția Republicii Moldova, au anunțat continuarea relațiilor diplomatice, susținerea aderării și primirii statutului de candidat a R. Moldova la Uniunea Europeană de către Slovacia. Au agreat de comun acord tranzitarea mărfurilor de către transportatorii moldoveni fără acte permisive, schimburi economice cât și consolidarea contactelor sociale, educaționale și culturale.

Stimată doamnă președintă Zuzana Čaputová,

Bine ați venit la Chișinău! Vă mulțumesc pentru vizita dumneavoastră într-o perioadă atât de complicată. Mă bucur să am ocazia să exprim aici la Chișinău în numele cetățenilor țării mele aprecierea pentru relațiile de bună prietenie și bună cooperare dintre R. MOLDOVA și SLOVACIA pe care le am dezvoltat în aproape treizeci de ani de la momentul stabilirii relațiilor diplomatice. Slovacia este o susținătoare consecventă a eforturilor noastre de consolidare a democrației și de modernizare a R. Moldova, vă mulțumim frumos pentru acest sprijin.

În pofida provocărilor majore cu care ne confruntăm, avem planuri mari pentru țara noastră, vrem să construim un stat funcțional cu instituții puternice care poate să ofere siguranță și servicii de calitate cetățenilor, vrem să reușim să avansăm pe reforma justiției, pe reformele de combatere a corupției, de consolidare a capacităților instituțiilor care trebuie să combată corupția. Am pornit eforturi pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, ne dorim o economie puternică care să ofere oportunități economice pentru toți cei care vor să rămână acasă să lucreze și să-și construiască o familie și o casă. Avem mult probleme de rezolvat, avem și provocări enorme cu care ne confruntăm, provocări pe care le-am discutat la ședința de astăzi și care afectează țările noastre aproape în egală măsură.

Slovacia a fost mereu alături de Republica Moldova, din 2012 R. Moldova beneficiază în mod prioritar de asistența de dezvoltare din partea Slovaciei. Asistența Slovacă vizează proiecte în domeniul combaterii corupției, protecții mediului, susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, consolidarea presei independente și a societății civile. În același timp studenții din R. Moldova pot merge la studii în Slovacia obținând o bursă de la ministerul educației, științei, sportului și cercetării din țara dumneavoastră, apreciem mult acest sprijin.

Stimată doamnă președintă, apreciem mult susținerea Bratislavei pentru parcursul european al R. Moldova, realitatea în care ne-am pomenit după 24 februarie, cere să acționăm ferm pentru a oferi cetățenilor noștri un viitor sigur și prosper. Pe data de 4 martie, R. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană reafirmăm astfel atașamentul nostru față de valorile europene, mizăm pe sprijinul Slovaciei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova și obținerii satului de candidat.

Din 24 februarie trăim într-o lume nouă, mai sumbră mai incertă, războiul neprovocat pornit de Rusia împotriva Ucrainei a destabilizat întreaga regiune iar provocările cauzate de război pun presiune mare și pe Republica Moldova. Moldova a condamnat ferm agresiunea asupra Ucrainei. Noi am chemat la pace din primele ore ale războiului, din primele ore țara noastră a oferit ajutor umanitar oamenilor din Ucraina care au părăsit țara lor, fugind de război. Peste 400.000 de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și R. Moldova în aceste cinci săptămâni de război, aproape 100.000 dintre aceștia sunt în continuare în R. Moldova, jumătate din ei sunt copii. Cei mai mulți dintre acești oameni sau găsit adăpost în casele cetățenilor R. Moldova. Știu că înțelegeți situația noastră pentru că și Slovacia găzduiește mulți refugiați din Ucraina, în acest context vreau să vă mulțumesc pentru ajutorul umanitar cu care ați venit astăzi la Chișinău, o să mergem mai târziu la unul dintre aceste centre de recepționare a ajutoarelor umanitare ca să-l vedem.

Războiul din țara vecină ne afectează foarte serios și din punct de vedere economic, mulți exportatori nu își mai pot vinde produsele pe piețele din est, transportatorii nu își pot accesa rutele tradiționale din regiune închise din cauza acțiunilor militare. În acest context suntem recunoscători pentru faptul că Bratislava a reconfirmat tranzitul trasportatorilor de mărfuri din R. Moldova fără acte permisive și sperăm că acesta va fi menținut și după încetarea războiului.

Stimată doamnă președintă, vizita dumneavoastră continuă tradiția bunelor relații dintre R. Moldova și R. Slovacă pe care ne dorim să le dezvoltăm în continuare, sunt convinsă că avem un mare potențial de creștere atât în ceea ce privește schimburile economice cât și consolidarea contactelor sociale, educaționale și culturale dintre țările noastre dar pentru asta avem nevoie întâi de toate de pace. Europa trece acum printr-o perioadă complicată în care trebuie să dăm prioritate solidarității ajutorului reciproc, intereselor comune și salvări vieților. Doar așa putem opri tragedia distrugerilor războiului e datoria noastră, a oamenilor de bună credință să facem acest lucru

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*