Maia Sandu propune un proiect de țară: Integrarea Europeană. Reconstruirea școlilor și spitalelor, infrastructură modernă în comunitățile noastre

realitate.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, alături de echipa sa guvernamentală, propune un proiect de țară. În proiectul de țară propus sunt următoarele priorități de dezvoltare: integrarea europeană, reconstrucția școlilor și spitalelor (grădinițele sunt construite și reparate de România), va fi construită o infrastructură modernă în fiecare comunitate, instituții independente și puternice, va elimina corupția din instituții și societate.

Dragi cetățeni,

Guvernarea vă propune un nou proiect de țară. Vă propunem să construim instituții publice, cu reguli clare, care vor lucra pentru oameni. Vă invit să lucrăm împreună, să facem echipă între stat și cetățeni. Avem acum oportunitatea de a pune umărul cu toții la un proiect național de curățare și consolidare a statului ca să avansăm pe drumul spre prosperitate și integrare europeană. A declarat Maia Sandu, în discursul cu ocazia împinirii 30 de ani de independență față de Rusia.

Vom începe de la temelie – de la restabilirea dreptății. Vom construi un stat de drept, cu instituții puternice, cu o justiție adevărată. Vom învăța cu toții să respectăm legea. Să avem încredere unii în alții. Să înțelegem că averea statului este averea noastră și că trebuie protejată. Astfel vom crește încrederea în țara noastră, vom aduce investiții, vom crea locuri de muncă, vom dezvolta o economie puternică.

Vom avea grijă de oameni. Veniturile cetățenilor trebuie să crească, pensiile trebuie să crească, trebuie să fim solidari cu cei care au mai puțin. Succesul nostru ca societate nu se va măsura în câți milionari avem în țară, ci în creșterea numărului celor care nu se mai tem pentru ziua de mâine. 

Noi nu avem resurse naturale. Nu avem mari piețe de desfacere în țară. Nu avem resursele noastre energetice. Dar avem oameni muncitori și talentați. Ne avem unii pe alții. 

Oamenii sunt bogăția Moldovei – vom oferi celor de aici speranța în ziua de mâine și vom crea condiții pentru revenirea celor plecați. Celor din diasporă le spun: știu cât de mult vă pasă de țara noastră. Numai gândiți-vă ce lucruri mari am putea construi dacă am fi cu toții acasă! 

Vom investi în educație și cercetare, pentru a oferi oamenilor noștri ocazia de a crește și a inova acasă. Vom reconstrui școlile și spitalele, vom aduce infrastructură modernă în comunitățile noastre. Vom sprijini autonomia administrației publice locale. Așa combatem sărăcia, așa creăm oportunități pentru oameni acasă.

Republica Moldova este casa tuturor cetățenilor ei, indiferent de limba pe care o vorbesc aceștia. Moldova este casa celor de la nord, și a celor de la sud, este casa celor de pe malul drept al Nistrului, și a celor de pe malul stâng. Vom lucra pentru ca țara noastră să fie prosperă, liberă și reîntregită. 

Vom merge cu pași fermi pe calea integrării europene. Locul Republicii Moldova este în familia statelor europene. Integrarea europeană este calea cea mai firească de dezvoltare pentru țara noastră, o cale ce va aduce prosperitate și securitate cetățenilor.

Moldova e o țară mică, ce depinde în mare măsură de relațiile pe care le construiește cu alte state și organizații. Vrem să dezvoltăm relații strânse de prietenie, bazate pe încredere și respect reciproc, cu țările vecine, cu partenerii noștri și cu celelalte state ale lumii. Independența înseamnă și capacitatea de a avea prieteni cu care ne ajutăm la nevoie, cu care dezvoltăm proiecte comune în beneficiul cetățenilor, cu care sărbătorim aniversări importante ca ziua de astăzi.

Apreciez mult gestul de prietenie al președintelui Poloniei, dar și al președinților României și Ucrainei, care sunt în drum spre Chișinău. Aveți toată recunoștința mea pentru acest gest și vă asigur de prietenia noastră sinceră.

Republica Moldova își dorește să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, care se confruntă cu probleme complexe. Vom fi un promotor al dialogului și păcii, al soluțiilor diplomatice, al compromisului pașnic, în interesul oamenilor. Vom avea o politică externă proactivă și previzibilă, vom participa constructiv și înțelept în dialogul global. Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate, ne vom apăra valorile și interesele noastre naționale.

Aceasta este viziunea noastră despre viitorul Republicii Moldova, viziune împărtășită de cetățeni. Această viziune ne permite să reconstruim statul și instituțiile pe baze corecte, democratice și incluzive. Cel mai important lucru pentru mine, ca președinte, este să arătăm oamenilor că schimbarea în bine este posibilă și că guvernanții sunt în slujba interesului public. 

Îndeplinirea acestei viziuni este datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor noștri. Să le oferim copiilor confort, prosperitate, o casă grijulie și comodă, în care ei să se simtă bine și să-și realizeze visele. Iată promisiunea Republicii Moldova pentru următorii 30 de ani.

Scrie un comentariu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*