Maia Sandu: Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a Independenței a Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova spune că este foarte îngrijorată de situația din Ucraina și că instituțiile de peste Prut sunt ”vigilente”.

Există și scenarii ale evenimentelor, dar nu le dezvăluie. Spune doar că sunt scenarii discutate de experții în securitate. Declarațiile au fost făcute de către președinta Maia Sandu în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Vitalie Cojocaru de la ProTV România.

Unul din cele mai pesimiste scenarii discutate public arată, de pildă, că Republica Moldova s-ar putea trezi la un moment dat că are graniță directă cu Rusia. Asta dacă după un eventual atac sudul Ucrainei va fi cucerit de ruși.

Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul obținerea Independenței a Republicii Moldova. Forțele care și-au dorit ca noi să nu devenim independenți de Uniunea Sovetică au încercat să oprească acest proces. Din păcate existența acestui conflict transnistrian reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă impedimente spre drumul nostru european și bine înțeles că este o sarcină importantă pentru noi să găsim o soluție.

Dar această soluție trebuie să fie pașnică, diplomatică, trebuie să fie o soluție care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și reintegrarea trebuie să rezulte într-un stat funcțional. Aceste trei elemente sunt extrem de importante. Este foarte clar pentru toți că Federația Rusă a trimis oameni în această acțiune împotriva Republicii Moldova. A declarat Maia Sandu:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*