Maia Sandu: Regiunea transnistreană face parte din R. Moldova. Vrem să rezolvăm în sfârșit conflictul transnistrean și să reintegram această regiune. Cum putem face asta? 

Maia Sandu: Regiunea transnistreană face parte din Republica Moldova, iar soluționarea chestiunii transnistrene este, desigur, un punct important pe ordinea de zi a autorităților de la Chișinău. Vrem să rezolvăm în sfârșit conflictul transnistrean și să reintegram această regiune. Cum putem face asta? 

În primul rând, trebuie făcut într-un mod pașnic, diplomatic. În al doilea rând, acest lucru trebuie făcut cu menținerea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre în cadrul granițelor recunoscute internațional.În al treilea rând, este foarte important ca, ca urmare a reintegrării, statul nostru să fie funcțional și stabil. 

Acestea sunt principii importante pe care le respectăm. Înțelegem că nu există soluții rapide și ușoare. Toți participanții la dialog înțeleg acest lucru. Vom lucra cu parlamentul, cu guvernul pentru a găsi soluții. Consider că ar trebui pregătită o decizie în Republica Moldova. 

Consensul ar trebui să existe în societate, iar apoi să fie discutat cu partenerii noștri, în special partenerii în formatul „5+2” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina sunt participanți la format, iar UE și SUA sunt participanți la format). observatori. 

Până atunci, trebuie să facem tot ce putem pentru a face malul drept mai interesant, astfel încât să avem un nivel de trai mai ridicat, pentru ca oamenii de pe malul stâng să înțeleagă la ce este reintegrarea.

Președinta, Maia Sandu a acordat un interviu pentru presa rusă Kommersant:, unde a explicat cum se poate de rezolvat separatismul creat de autoritățile de la Tiraspol.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*