Maia Sandu: Scopul alertelor false cu bombe sunt de a amâna ședințele de judecată

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate din data de 5 septembrie 2022. Astăzi, la ședința CSS s-a discutat despre progrese și obstacole în făptuirea actului de justiție, măsurile care pot fi întreprinse pentru a crește credibilitatea actului de justiție, creșterea vitezei de examinare a dosarelor de corupție și despre combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist.

Maia Sandu: ,,Numărul alertelor false cu bombe este în creștere. Scopul acestora este de a induce anxietate în societate și acest lucru este făcut de elemente care vor să destabilizeze situația din țară, dar se vede și motivația penalilor de a tergeversa procesele de judecată. Numărul cel mai mare al instituțiilor vizate de alertele false cu bombe, a fost cel al Instanțelor de judecată și au ca scop amânarea ședințelor de judecată.

Instituțiile responsabile au pregătit un mecanism comun de estimare a riscurilor și în special, este vorba de Serviciul de Informație și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne. Acesta presupune un mecanism cu 3 nivele de alertă, care va permite să evalueze aceste riscuri și să se intervină în funcție de evaluare. Astfel, MAI și SIS vor aplica aceste proceduri mai puțin invazive în funcție de evaluarea riscurilor, dar fără să se facă compromisuri în raport cu securitatea cetățenilor.

Pe partea legislativă, vor fi înăsprite pedepsele pentru cei care comit astfel de infracțiuni”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*