Maia Sandu: Suntem o țară cu neutralitatea scrisă în Constituție, dar această neutralitate nu este respectată de toți. Avem o armată străină, armata rusă, pe teritoriul Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu a fost întrebat de un jurnalist slovac dacă Moldova are o frică reală de a fi invadată de Rusia, deține informații despre un atac iminent din partea Rusă. Șefa statului a precizat că nu există informații care să arate despre acțiuni de agresiune militară asupra Republicii Moldova, dar avem vulnerabilități și de la începutul războiului sa încercat menținerea liniștii, neutralității pentru fi pace în țara noastră.

Nu avem informații despre un risc iminent la adresa Republicii Moldova în această perioadă, dar spunem deschis, așa cum am spus-o de fiecare dată, bineînțeles că avem vulnerabilități majore de securitate. Suntem foarte aproape de război, suntem la câțiva kilometri. Suntem o țară cu neutralitatea scrisă în Constituție, dar această neutralitate nu este respectată de toți. Avem o armată străină, armata rusă, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

„Toate aceste lucruri crează vulnerabilități. Noi facem tot ce putem, așa încât să menținem liniștea și pacea în Republica Moldova, dar nu toate lucrurile depind de autoritățile de la Chișinău”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu în cadrul conferinței de presă susținută alături de președinta Republcii Slovacia Zuzana Čaputová, a mai preciză că din 24 februarie trăim într-o lume nouă, mai sumbră mai incertă, războiul neprovocat pornit de Rusia împotriva Ucrainei a destabilizat întreaga regiune iar provocările cauzate de război pun presiune mare și pe Republica Moldova. Moldova a condamnat ferm agresiunea asupra Ucrainei. Noi am chemat la pace din primele ore ale războiului, din primele ore țara noastră a oferit ajutor umanitar oamenilor din Ucraina care au părăsit țara lor, fugind de război.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*