Maia Sandu: Uniunea Europeană a stabilit un program de investiții de 600 milioane euro în Moldova pentru economie competitivă, comerț și ÎMM-uri

Președinta Maia Sandu a anunțat investiții de 600 de milioane de euro oferite de Comisia Europeană pentru redresarea economiei Republicii Moldova. Planul de investiții va fi axat pe 5 piloni și va fi condiționat.

Vești bune de la Bruxelles. Acum câteva ore, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei mele la Bruxelles, în ianuarie.

Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați.

Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și ÎMM-uri; infrastructură; educație și angajare pe piața muncii; și reforma statului de drept și a justiției. În același timp, fondurile anunțate – cele până la 600 de milioane de euro – vor fi oferite în baza unor condiționalități stricte convenite de Uniunea Europeană și Republica Moldova

Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al Președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*