Maia Sandu vrea să creeze programul Satul European și deschiderea afacerilor la nivel local

Am participat astăzi la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS).În această regiune, ne confruntăm de cele mai multe ori cu aceleași provocări. Însă avem și aspirații comune, și anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățenii noștri. Scopul nostru comun este să construim comunități puternice și prospere, unde oamenii au oportunități de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate și educație. Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Știm că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova, și mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administrația publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv.

Pentru aceasta trebuie, în primul rând, să asigurăm acces echitabil la finanțare publică pentru toate comunitățile, lucru care încă lipsește, din păcate, în Moldova din cauza deciziilor politice uneori iresponsabile. Este nevoie de noi mecanisme de asistență care să ofere sprijin direct comunităților locale, ocolind guvernele centrale când acestea eșuează în a asigura echitate în distribuirea resurselor financiare.

În al doilea rând, descentralizarea fiscală este esențială. Azi, bugetele multor comunități au puține resurse sau chiar deloc pentru a implementa toate proiectele de dezvoltare. Majoritatea comunităților au bugete anuale care constituie mai puțin de 10% din costurile unui proiect de alimentare cu apă. Astfel, comunitatea locală trebuie să aștepte cel puțin 10 ani pentru a asigura alimentarea cu apă a locuitorilor.

Programul „Satul European” la care lucrăm constituie o inițiativă de a combina diverse fonduri și de a simplifica regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală. De asemenea, ne dorim ca acest fond să sprijine deschiderea afacerilor la nivel local. Criza pandemică a amânat eforturile noastre privind acest program, însă sperăm să-l putem lansa în curând, împreună cu programul de recuperare economică a țării.

2 comentarii

  1. Tortuose POATE,IMPORTANT sa nu AJUNGA CORUPTII ca USATII in PARLAMENT.Politicienii cu dosare TB esclusi din ELECTORAT.NU TRECETI CU VEDEREA❗❗❗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*