Mămicile nu vor mai fi nevoite să meargă la casele teritoriale de asigurări sociale pentru a solicita indemnizația de maternitate: aceasta va fi acordată automat, în baza certificatului medical pentru maternitate

Din 1 octombrie curent, indemnizația de maternitate va fi acordată automat, fără necesitatea de a depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale. Guvernul a aprobat astăzi modificarea Regulamentului cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă.

Astfel, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate va fi stabilită de casele teritoriale de asigurări sociale în baza certificatului medical pentru maternitate, transmis de către prestatorii de servicii medicale prin intermediul Portalului certificatelor de concediu medical. Datele din certificat vor examinate în decurs de 15 zile calendaristice, iar dacă informația prezentată va fi incorectă sau incompletă, acest termen va fi extins până la 45 de zile.

Indemnizația de maternitate este achitată tuturor femeilor asigurate, soțiilor aflate la întreținerea soților asigurați și șomerelor aflate la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova în cuantum de 100% din venitul mediul lunar asigurat, realizat pentru ultimele 12 luni premergătoare lunii solicitării concediului de maternitate.

Menționăm că noua procedură de acordare a indemnizației de maternitate nu se va aplica retroactiv, iar pentru concediile de maternitate acordate până la 1 octombrie 2022, aceasta va fi solicitată conform reglementărilor actuale, adică prin depunerea cererii la casele teritoriale de asigurări sociale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*