Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Ar fi spălat 41 milioane de euro și 27 de milioane de dolari, conform declarației procurorului general-interimar

Astăzi în Parlamentul Republicii Moldova, a venit procurorul general-interimar Dumitru Robu pentru a cere ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber și a deputatului Ilan Șor. Marina Tauber este acuzată că a participat într-un grup criminal organizat care au comis infracțiunea de spălarea banilor de la băncile comerciale, UniBank, Banca Socială, Banca de Economii. Procurorii o acuză pe Marina Tauber că a beneficiat 41 milioane de euro și 27 de milioane de dolari prin care și-a sporit averea din Republica Moldova și de peste hotare. Pentru ridicarea imunității parlamentare au votat 60 deputați din parlamentul Republicii Moldova, inclusiv 4 deputați ai partidului Șor.

Procurorul general-interimar: Procuratura a pornit cauza penală împotriva deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tuaber, precum și altor persoane care au participat la comiterea faptelor infracționale, conform bănuielilor rezonabile de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 243, aliniatul 3, litera a, b, cod penal, spălarea banilor condus de un grup criminal organizat în proporții deosebite de mari. Procurorii în cadrul cauze penale au administrat suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile, că deputata, Tauber Marina în perioada anilor 2013-2014, fiind membră a grupului criminal organizat și condus de către numitul Ilan Șor, care a preluat în interesul organizației criminale menționate, supra controlul activității a băncilor comerciale, UniBank, Banca Socială, Banca de Economii. Acționând împreună și prin înțelegere prealabilă cu acesta, sun falsul pretext de a redresa situația Băncii de Economii, prin diverse metode au sustras banii în proporții deosebit de mari de Banca de Economii. Creând aparența unor investiții în activitatea băncii au pus în aplicare planul infracțional potrivit cărora o companie nerezidentă urma să răscumpere de la Banca de Economii o parte din așa numitele credite neperformante.

În acest scop, membrii grupului criminal organizat condus de către Ilan Șor, fiind asistați în activitate infracțională de către alte persoane, inclusiv de către deputat Marina Tauber, au obținut, utilizat și integrat mijloacele financiare obținute fraudulos pentru a-și spori proprietățile atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul altor state iar povara responsabilității financiară a fost pe seama bugetului public național. Luând în considerație că la moment în privința deputatei Marina Tauber sunt necesare efectuare acțiunilor care ar limita drepturile și libertățile acesteia, conducându-mă de prevederile articolului 70, aliniat 3, din Constituția Republicii Moldova, articolul 9, 10, din legea cu privire la statul deputatului numărul 39, articolul 95, 97 din regulamentul Parlamentului Republicii Moldova și articolul 9 aliniatul 2, cod de procedură penală. Solicit ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, a deputatei Marina Tauber în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală ce se impun în scopul împiedicării înstrăinării bunurilor rezultate din infracțiune și trimitere în judecată pentru comiterea infracțiunii prevăzute la articolu 243, aliniatul 3, litera a, b, cod penal, spălarea banilor comis de un grup criminal organizat în proporții deosebite de mari, rog susținerea cererii înaintate.

Procurorul general-interimar: Dumitru Robu: Pe episodul în cauză se are în vedere sustragerea a 41 milioane de euro și 27 de milioane de dolari care au fost acoperite prin credite, alte credite , ulterior în perioada noiembrie 2014 să fie simulat întoarcerea creditelor în cauză

1 comentariu

  1. Sper ca de asta dată se va duce la sfârșit lucrurile. Pe tabler o aud frecvent urlând la protestele ce le organizeaza” jos hoții ” rar nu.i numește. Cucul își cântă numele sau mai bine zis: curva apuca prăjina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*