MIHAI MORAR: Se vede în ochii moldovenilor: Nu mai e drum de întors spre Rusia, calea Moldovei va fi sigur europeană

Cunoscutul prezentator de radio și televiziune, Mihai Morar a participat la un eveniment privat care a avut loc la Chișinău, înainte de plecare la București și-a împărtășit trăirile și impresiile despre Basarabia pe pagina sa de facebook:

10 LUCRURI DE CITIT DE CĂTRE ROMÂNI ȘI MOLDOVENI. După un weekend la Chișinău….

MĂ TOCHESC DUPĂ TINE, CHIȘINĂU… Îți mulțumesc nespus pentru străzi, povești, dar mai ales pentru oameni. Încă autentici. Mai mândri că vorbesc limba română decât românii. Ziua Limbii Române e pentru ei o sărbătoare, o bucurie, nu o ocazie să mai postăm o poezie…

1. Moldova e o Românie mai săracă, dar mai dulce.

2. Moldova e o Românie fără tabloide și fără manele. Încă.

3. Centrul Chișinăului e mai curat și mai îngrijit decât centrul Bucureștiului, chiar dacă Chișinăul are cartiere care arată ca în România anilor ‘90 (nu că Bucureștiul nu le-ar avea și pe astea)

4. În Chișinău, pare-mi-se, sunt mai multe denumiri de firme românești decât în capitala României, București: Librăria Făt-Frumos, magazinul Cosânzeana (chiar vizavi de Făt-Frumos), Fantezia, Bucuria, Cafeneaua Spernața, Sincer, Patiseria La Mămuca, Magazinul DININIMĂ, Cafeneaua Gălbenuș etc…

5. Se vede în ochii moldovenilor, nu în geopolitică: nu mai e drum de întors spre Rusia, calea Moldovei va fi sigur europeană. Sunt convins de asta. Dar lupta e crâncenă. Însă, i-am simțit pe moldoveni, finalul va fi, alături de sora Românie, în Europa.

6. Moldova e departe, dar poate renaște. Industria IT a depășit industria vinicolă și este acum motorul unei Republici care încă își plânge cei 1,5 milioane de feciori și mândre plecate din țară.

7. Eu nu știu cum, dar deja mi-e dor de Chișinău. Și le mulțumesc celor care au organizat conferința Influence Moldova pentru că am avut șansa să fiu speaker în fața oamenilor din Moldova.

8. Cred că, mai presus de Unire, România și Moldova ar trebui să creeze un spațiu comun, să colaborăm în toate domeniile, să ne întâlnim mai des, să învățăm unii de la alții.

9. Să vorbim aceeași limbă. Nu doar în cuvânt, dar și în fapte.

10. Și, dragi moldoveni, aveți încredere, va fi “tăt normal”. Așa cum vă doriți. Așa cum simțiți.

Mulțam fain și simplu, Chișinău. Te cuprind. A scris Mihai Morar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*