Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari vine cu precizări despre PENSIONAREA ANTICIPATĂ

Subiectul pensionării anticipate a trezit un val de discuții, pe de o parte alimentat de interpretarea falsă și tendențioasă a prevederilor privind pensionarea anticipată ca fiind aplicabile regulii generale (ceea ce nu este adevărat), iar pe de altă parte susținut de preocupări legitime privind gradul de absorpție al măsurii („cum să ajungi la acest stagiu?”) și corelarea cu evoluțiile demografice („sunt dezavantajate femeile cu mulți copii”). A scris Marcel Spatari, pe facebook.

În acest sens, vreau să clarific câteva momente:

Pensionarea anticipată este un mecanism nou și greu previzibil. Nu poți ști cu exactitate câți beneficiari vor fi anul viitor – datele privind profilurile viitorilor beneficiari sunt incomplete. Și asta e valabil în toate țările care au introdus pensionarea anticipată. Din acest motiv, parametrii pentru pensionarea anticipată sunt din start mai restrictivi. În cazul în care absorpția măsurii va fi mult mai modestă decât a fost estimat, vom putea interveni cu relaxarea criteriilor.

Conceptul de pensionare anticipată este unul relativ nou în Europa. El vine ca rezultat al presiunii mari pe sistemele de pensii și are drept scopuri:

1. atenuarea impactului avansării vârstei de pensionare

2. deschiderea dreptului la pensie mai devreme celor care au cotizat (au plătit bani) mai îndelungat în sistemul de pensii

Pensionarea anticipată nu are drept scop rezolvarea problemei demografice sau stimularea muncii timpurii.

Pensionarea anticipată vine să compenseze pe cei care au făcut anumite alegeri în viață: au muncit mai mult și astfel au cotizat mai mult, iar din banii plătiți de ei au putut fi acoperite pensiile, indemnizațiile la nașterea copilului și indemnizațiile pentru îngrijirea copilului.

Problema demografică este una importantă, dar noi nu o vom rezolva prin faptul că vom stimula mamele să stea acasă câte 3-4 ani și să se pensioneze devreme. Avem nevoie de femei active economic și bărbați activi economic, care să producă valoare adăugată în această țară. Sistemul de pensii este o reflecție directă a două lucruri:

Nivelul de dezvoltare economică a țării, reflectat în PIB și nivelul de solidaritate socială a țării, reflectat în munca legală și plata contribuțiilor.

Revenind la subiectul pensionării anticipate. Deși din punct de vedere legal este unul destul de simplu de descris, este un mecanism cu multe implicații, atât bugetare, cât și sociale, de aceea toate statele care l-au implementat – chiar și cele dezvoltate din vest – au venit cu ajustări la scurt timp după introducerea inițială. Este foarte posibil că vom ajusta și noi parametrii în funcție de reacțiile oamenilor și indicatorii bugetari.

Dar punctul de pornire trebuie să fie unul prudent – este exact ceea ce s-a propus în această săptămână în Parlament.

În același timp, regula standard nu se schimbă. În continuare, toți se pot pensiona după regula standard

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*