Moldova intenționează să cumpere gaz din Azerbaidjan! Andrei Spînu a participat la cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze

„Moldova intenţionează să coopereze cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaze naturale”, titrează media azeră un comunicat al ministerului energiei din această ţară, după ce Andrei Spînu, vicepremier şi ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale a participat la cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc în Baku, Azerbaidjan, transmite IPN.

Dacă din considerente pandemice şedinţa de anul trecut s-a desfăşurat în format electronic, recenta, pe lângă vicepremierul moldovean, a fost onorată de comisari ai UE, înalţi funcţionari din SUA, Marea Britanie, Turcia, Georgia, Italia, Grecia, Bulgaria, Albania, Croaţia, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herzegovina, Ucraina şi Turkmenistan în condiţii sanitare corespunzătoare.

În marja reuniunii, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică Parviz Shahbazov, care a remarcat că ţara sa dispune de potenţialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere şi pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze. Azerbaidjanul este disponibil de a iniţia un dialog la subiect cu părţile interesate, notează sursa.

La rândul său, Andrei Spânu l-a informat pe ministrul azer cum stau lucrurile cu livrările de gaze în Moldova, remarcând perspectivele cooperării moldo-azere în această sferă. Coridorul Sudic de gaze este unul dintre cele mai impunătoare proiecte ale secolului XXI, fiind compus din patru segmente – „Shahdediz Faza-II”, conducta de petrol Caucaz-Sud, conductele de gaze TANAP şi TAP. Reuniunile ministeriale în cadrul Consiliului consultativ al proiectului sunt convocate anual în Azerbaidjan, subliniind rolul ţării în afacere.

Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev: După finalizarea proiectului Southern Gas Corridor, Azerbaidjanul a reușit să crească exporturile către piețele internaționale, inclusiv piețele europene. Anul trecut, Azerbaidjan a exportat 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale – 8,5 miliarde de metri cubi în Turcia și aproape 7 miliarde de metri cubi în Italia. Volumul rămas a fost exportat în alte țări membre ale echipei – Georgia, Grecia și Bulgaria.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*