Moldova va importa gaz și prin Grecia! Moldovenii care lucrează legal, vor primi Pensie de la statul elen. Președinta Maia Sandu, s-a întâlnit cu președinta Katerina Sakellaropoulou

Moldova va importa gaz și prin Grecia! Moldovenii care lucrează legal, vor primi Pensie de la statul elen. Președinta Maia Sandu, s-a întâlnit cu  președinta Katerina Sakellaropoulou

Președintele Greciei Katerina Sakellaropoulou a vizitat Republica Moldova la 1 martie 2023, marcând prima vizită a unui președinte grec în aproape două decenii. Vizita președintelui Sakellaropoulou a venit într-un moment critic pentru regiune și continentul european.

Conferința a început cu un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața într-un accident tragic în Grecia cu o seară înainte. Președintele și-a exprimat condoleanțe poporului grec și celor afectați de accident.

Vizita Președintelui în Moldova este un simbol semnificativ al sprijinului Greciei pe fondul agresiunii ruse în desfășurare împotriva Ucrainei vecine. Războiul a afectat bunăstarea și securitatea Republicii Moldova.

Vizita președintelui Sakellaropoulou este un semnal al sprijinului Greciei pentru Republica Moldova, care este apreciat de guvernul Republicii Moldova. Moldova și Grecia au multe puncte comune și au dezvoltat relații bilaterale bune în ultimii 31 de ani.

Moldova apreciază sprijinul Greciei pentru aspirațiile sale de integrare europeană. Vara trecută, Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la UE și se angajează să avanseze rapid pe calea integrării europene. Guvernul Republicii Moldova este dispus să depună toate eforturile pentru a îndeplini condițiile Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare și să se bazeze pe sprijinul și experiența Greciei în acest proces.

Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în formarea diplomatică, semnat între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Greciei, va contribui la realizarea acestui obiectiv.

Președintele Sakellaropoulou a recunoscut ospitalitatea acordată aproximativ 20.000 de cetățeni moldoveni cu reședința în Grecia. Diaspora moldovenească contribuie la schimbul cultural între Republica Moldova și Grecia.

”Anul trecut, țările noastre au semnat și au ratificat Acordul moldo-elen de protecție socială, care permite cetățenilor care au lucrat în ambele țări să primească pensie pentru stagiul acumulat în fiecare țară. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.” A declarat Președinta, Maia Sandu.

Moldova este interesată de cooperarea cu Grecia în sectorul energetic. Țara a fost afectată semnificativ de criza energetică, dar a reușit să își diversifice sursele de energie. Moldova s-a sincronizat și cu rețeaua electrică europeană și a achiziționat energie electrică de pe piața europeană.

”I-am reiterat președintei Sandu, că așa cum a menționat prim-ministrul Greciei, țara noastră investește în dezvoltarea infrastructurii, care va a accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv livrarea neîntreruptă de gaze către Moldova.”  A declarat Președinta Greciei, Sakellaropoulou

Vizita Președintelui Sakellaropoulou transmite un mesaj de sprijin Republicii Moldova într-o perioadă dificilă. Guvernul Republicii Moldova este angajat în integrarea sa europeană și este gata să colaboreze cu Grecia și alte state membre ale UE pentru atingerea acestui obiectiv. Vizita evidențiază, de asemenea, bunele relații bilaterale dintre Grecia și Moldova și oportunitățile de cooperare în diverse domenii, inclusiv diplomație, cultură și energie.

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *