Moldova va putea cumpăra gaze naturale din Azerbaijan. Din 2023, Gazul azer este livrat în România și în alte state Europene

Moldova va putea cumpăra gaze naturale din Azerbaijan. Din 2023, Gazul azer este livrat în România și în alte state Europene

Compania azeră ”SOCAR” va livra până la 1 miliard cubi de gaze naturale timp de un an prin conducta care trece prin România, în Uniunea Europeană. Gazele vor fi livrate prin coridorul sudic conectat cu cel vertical care leagă Grecia cu state din Europa Est Centrală. Tranzitul de gaze prin România se face prin conducta finalizată în 2020, cu o lungime de 480 de km care asigură și tranzitarea gazului către Ungaria și Austria. Uniunea Europeană își propune până în 2027 să crească importul de gaze naturale azer, peste 20 de miliarde de cubi, timp de un an.

Republica Moldova va putea importa gaze naturale prin conducta Iași – Chișinău, care este conectată la sistemul național român de conducte care transportă gaze naturale prin România dar și este conectat la sistemul internațional. Această conexiune este necesară, în acest mod Chișinăul se va pune la adăpost de fluctuațiile de prețuri de pe piața internațională, totodată se va proteja de șantajul Moscovei de a rămâne fără gaz. Anterior reprezentații guvernării de la Chișinău au avut întrevederi bilaterale cu omologii azeri, unde au discutat despre posibilitatea semnării unui contract de vânzare-cumpărare a gazului produs în Azerbaidjan.

Republica Moldova a început să își caute resurse alternative din anul 2021, după ce Moscova a crescut prețul la gaze de câteva ori, în 2022, Rusia a limitat cantitatea de gaze naturale pe care o livrează Chișinăului, 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în total 171 de milioane de metri cubi de gaze, timp de o lună. Din decembrie 2022, 171 de milioane de metri cubi de gaze rusești sunt livrate exclusiv administrației separatiste, de la Tiraspol.

De la începutul iernii, Chișinăul a cumpărat exclusiv gaze naturale de pe piața Europeană. Odată cu diversificare surselor de aprovizionare, prețul la gaz se va ieftini pentru consumatorii casnici.

În 2022, Uniunea Europeană a renunțat aproape în totalitate la gazele rusești, crescând să își crească asigurarea cu energie din resurse regenerabile. Azerbaijan vrea să își crească livrările de gaz pe piața Europeană.

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns