Moldova va stoca în depozitele din România 18 milioane m3 de gaze naturale. Gazul va fi folosit în situațiile urgență

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat mai multe decizii pentru asigurarea securității energetice a țării. Astfel, cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem, vor fi procurate de la  SA „Energocom”, în perioada 1 mai-30 iunie curent.  Prin urmare, SA „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie 2022. Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă. 

În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare, în termen de 2 zile lucrătoare, furnizorii serviciului vor prezenta către ANRE cererile privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali și a tarifelor de distribuție a energiei electrice. În termen de 5 zile lucrătoare, ANRE va ajusta și publica tarifele de distribuție a energiei electrice și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali. 

Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii CSE au decis majorarea cu 3 590 539 m3 a volumului de gaz transferat în România și păstrat pentru situații de urgență, astfel aplicând scutirea de la plata drepturilor de export și import a cantităților respective. Volumul total de gaz natural stocat în România va fi  de 18 539 681 m3.

O altă prevedere ține de redistribuirea sumei de 329 236,0 mii de lei din bugetul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la programul Dezvoltarea drumurilor, în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale la programul Protecția socială a unor categorii de cetățeni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*