Natalia Gavrilița cere la CSI: Soluționarea rapidă aprovizionării cu GAZ, oferă în schimb produse agricole de înaltă calitate

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a ținut un discurs în cadrul Consiliului șefilor de state membre ale CS punând accent că putem furniza produse agricole competitive și de înaltă calitate inclusiv industriale.

Suntem interesați în consolidarea și dezvoltarea în continuare a legăturilor comerciale în cadrul CSI pe principii de egalitate și în condiții reciproc avantajoase. Piețele țărilor din Comunitatea Statelor Independente sunt bine cunoscute producătorilor și exportatorilor moldoveni. Suntem gata să furnizăm produse agricole competitive și de înaltă calitate, dar și produse industriale. Sunt sigură că țările noastre au un mare potențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, care nu a fost pe deplin valorificat până acum. În opinia mea, una dintre sarcinile CSI este de a realiza acest potențial al cooperării comerciale și economice cât mai plenar. 

De aceea, Republica Moldova vorbește mereu despre importanța eliminării barierelor din calea comerțului reciproc în cadrul mecanismelor existente în spațiul CSI. Apreciem foarte mult oportunitățile oferite de zona de liber schimb CSI și am dori să vedem această zonă cu adevărat liberă – fără restricții comerciale, care, din păcate, au fost aplicate în ultimii ani la o serie de mărfuri moldovenești, principalele pentru exportatorii noștri.

În opinia noastră, faptul că Republica Moldova are un regim de liber schimb cu Uniunea Europeană nu este un obstacol. Dimpotrivă: credem că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe. Suntem încrezători că viitorul constă în deschiderea pentru integrare, conjugarea zonelor de liber schimb, în ​​eliminarea barierelor și impedimentelor în calea circulației mărfurilor, serviciilor și oamenilor, în cooperarea deschisă și reciproc avantajoasă, care sporește bunăstarea cetățenilor și a țărilor noastre.

În acest sens, credem că deschiderea noastră, înțelegerea problemelor cu care se confruntă partenerii, precum și disponibilitatea pentru sprijin reciproc sunt importante. Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă în sectorul energetic – și mizează pe soluționarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre. Sunt sigur că abordarea propusă de noi va găsi înțelegere printre partenerii noștri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*